Handelingen

Rossum, Monseigneur Bekkersplein 4 - Martinus en Barbara (1967 - 2016)

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf Rossum, Monseigneur Bekkersplein 4 - Martinus en Barbara)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Martinus en Barbara
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Maasdriel
Plaats: Rossum
Adres: Monseigneur Bekkersplein 4
Postcode: 5328CK
Sonneveld-index: 12167
Jaar ingebruikname: 1967
Architect: Strik, J.
Huidige bestemming: woningen
Monument status: geen

Geschiedenis

Belangrijke moderne kerk met vrijstaande toren. In deze kerk bevinden zich vele belangrijke glas-in-loodramen van Jan Dijker. Deze kerk zou per 1 september 2013 buiten gebruik worden gesteld volgens een brief van het bestuur en de pastores van de Pastorale eenheid Bommelerwaard.

  • 2016 - Per 1 maart 2016 moet de kerk in Rossum, inclusief kantoorruimte, vergaderruimte en pastorie, leeg worden opgeleverd. De maandelijkse gebedsdiensten worden voortgezet in gebouwtje De Beuk. De meeste spullen worden hergebruikt. Zo vertrekt de doopvont naar Kerkdriel, de kerststal naar Ammerzoden en een stel stoelen naar Roemenië. De beelden van de heilige Barbara en Martinus verhuizen naar Alem. Men probeert de glas-in-loodramen van Jan Dijker te behouden.

In de media

  • Uit Brabants Dagblad, 22 september 2015

Er komen woningen in de katholieke H.H. Martinus en Barbarakerk in Rossum. Het kerkgebouw met aangrenzende woning en kantoor is verkocht. De vrijstaande kerktoren blijft wel in het bezit van de parochie H. Franciscus. Aan wie het complex aan het Mgr. Bekkersplein is verkocht, wil het parochiebestuur nog niet verklappen. Vice-voorzitter Jan Luijks: „Er zijn nog een paar voorbehouden. Duidelijk is wel dat er woningen in het kerkgebouw komen.” Zowel de kerk in Rossum als de H. Willibrorduskerk in Hedel ging medio 2013 in de verkoop. Het bisdom Den Bosch besloot daartoe vanwege het teruglopende kerkbezoek en financiële krapte. Luijks: „Officieel zijn deze kerken nog niet gesloten, dat wil zeggen: nog niet aan de eredienst onttrokken. Streven is om zo snel mogelijk tot ondertekening van het koopcontract te komen en dan gaan we een mooi afscheid voor de parochianen voorbereiden.” Voor de kerk en pastorie in Hedel, aangeboden voor één miljoen euro, was al wel belangstelling, maar verkoop is nog niet aan de orde.

  • Uit Brabants Dagblad, 22 januari 2016

De sluiting van de katholieke H.H. Martinus en Barbarakerk in Rossum nadert met rasse schreden. De verkoop van het gebouw is nu officieel een feit en inmiddels is er ook een datum voor de laatste eucharistieviering geprikt: zaterdag 13 februari om 19.00 uur. Alle beschikbare pastores van de parochie H. Franciscus (Alem, Ammerzoden, Hedel, Kerkdriel, Rossum, Hurwenen, Velddriel, Zaltbommel) maken bij deze dienst hun opwachting. Plan van de parochie is om in Rossum een nieuwe kapel in te richten. De locatie wil vice-voorzitter en woordvoerder Jan Luijks nog niet verklappen: "Maar dat plan is heel concreet. Er zullen geen diensten in de kapel worden gehouden.” Mensen kunnen de ruimte opzoeken voor stilte en gebed. Zowel de kerk in Rossum als de H. Willibrorduskerk in Hedel ging medio 2013 in de verkoop. Het bisdom Den Bosch besloot daartoe vanwege het teruglopende kerkbezoek en financiële krapte. Afgelopen september meldde zich een serieuze gegadigde voor het kerkgebouw met aangrenzende woning en kantoor in Rossum. Deze gaat er vijf appartementen in vestigen. Voor de kerk in Hedel zijn twee serieuze kopers in beeld.

  • Uit Brabants Dagblad, 14 februari 2016

De HH Martinus- en Barbarakerk in Rossum werd zaterdag 13 februari 2016 na een laatste dienst aan de eredienst onttrokken. Vele leden uit Rossum, Heerewaarden en Hurwenen woonden de laatste, unieke viering bij in de kerk waar zij gedoopt of getrouwd waren.

Afbeeldingen