Handelingen

Rotterdam, Heer Vrankestraat 51 - Andreaskerk

Uit Reliwiki

Versie door JvN (overleg | bijdragen) op 3 okt 2023 om 08:37
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Rotterdam
Plaats: Rotterdam
Adres: Heer Vrankestraat 51
Postcode: 3036LA
Bouwja(a)r(en): 1949
Sonneveld-Index: 03109 17067
Architect: Lecq, B. v.d.
Oorspronkelijke bestemming: Evangelisch-Lutherse Kerk
Huidige bestemming: Evangelisch-Lutherse Kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Belangrijke vroege wederopbouwkerk met toren en nevenruimten, gebouwd als eerste naoorlogse kerk in Rotterdam, met vele interessante details. Gebouwd als Evangelisch-Lutherse Kerk, ter vervanging van de in 1940 door oorlogshandelingen verwoeste kerk in de binnenstad. Ook nu primair in gebruik als Evangelisch-Lutherse Kerk. Gebouwd ter vervanging van de bij het bombardement van 1940 verwoeste Evangelisch Lutherse kerk in de binnenstad. Eén der eerste nieuwgebouwde kerken in Rotterdam na de Tweede Wereldoorlog. Traditionalistische eenbeukige zaalkerk uit 1948 met driezijdig gesloten overmetselde absis, ongelede zadeldaktoren, gebouwd naar ontwerp van B. van der Lecq. Sterk beïnvloed door de inheemse en de Noord-Duitse romaanse bouwkunst. Inwendige detaillering in schoon metselwerk. In het schip zichtbare gelamineerde spitsboogpunten. Bankenplan, kansel, altaartafel en stenen doopvont naar ontwerp van architect Van der Lecq, abstracte glas-in-lood ramen en muurschilderingen in de bijgebouwen van G. van Iersel. Torentopreliëf met pelikaanmotief van beeldhouwer Gerard Hoppen (1885-1959).

  • De Andreaskerk en Dr H.J. Jaanus; Stichting Historische publicaties Roterodamum nr 127; 1999.

Mogelijk ook tijdelijk op zaterdagen in medegebruik geweest door het kerkgenootschap Zevendedags Adventisten, dat in 1968 een eigen nieuw kerkgebouw, niet ver van de Andreaskerk, in gebruik nam. Mogelijk ook in medegebruik geweest door de Volle Evangelie Gemeente Immanuël, die nu vieringen houdt in een gebouw in Rotterdam-Zuid. De Lutherse Gemeente Rotterdam beslaat een grote regio, van Hoek van Holland tot Papendrecht en van Nieuwerkerk aan den IJssel tot Hellevoetsluis. Rotterdam is een wereldstad, en dat geldt ook voor onze kerk. De leden behoren tot maar liefst circa vijftien verschillende nationaliteiten. Van Surinaams tot Noors en van Pakistaans tot Fins.

Geschiedenis vervolg

De Andreaskerk is de eerste wederopbouwkerk van Rotterdam, gebouwd naar ontwerp van Bastiaan van der Lecq. Het kerkgebouw werd op 2 oktober 1949 in gebruik genomen, als vervanging van de Lutherse kerk in het centrum van Rotterdam, die als gevolg van het bombardement aan het begin van de Tweede Wereldoorlog verwoest werd.

De Andreaskerk, die eigendom is van de Evangelisch-Lutherse Gemeente Rotterdam, is gevestigd aan de Heer Vrankestraat in de wijk Het Oude Noorden. Dit is op de kruising van de Gordelweg en de Bergweg, bij station Rotterdam-Noord. De naam van de kerk is ontleend aan Andreas Nesscher, de eerste predikant van deze gemeente in 1604. De Lutherse Gemeente is een van de oudste kerken van Rotterdam. Alhoewel de gemeente gevestigd is in de stad is het een regiogemeente die globaal heel het gebied Rijnmond omvat. Na het bombardement maakte de gemeente acht jaar lang gebruik van de toenmalige Victoriabioscoop aan de Bergweg.

Gebouw

Het kerkgebouw valt op vanwege de traditionele en klassieke bouwstijl, dit in tegenstelling tot het Nieuwe Bouwen dat in Rotterdam tijdens de Wederopbouw op grote schaal werd toegepast. Banken, altaar en preekstoel zijn door de architect ontworpen en in mahoniehout uitgevoerd; het doopvont in steen. De altaarruimte heeft twee smalle, abstracte, blauw-rode glas-in-loodramen en in het midden een groot houten kruis. Het bijgebouw, dat via een gang met de kerkzaal verbonden is, heeft mede door zijn zalen, kosterij en binnentuin een kloosterachtige uitstraling.

Kunst

Twee abstracte glas-in-loodramen (Jakob's worsteling en de Doop in de Jordaan), het gezangbord en muurschilderingen in de bijgebouwen zijn van de hand van kunstenaar Ger van Iersel (1922-2014). De mozaïeken in de kerkzaal zijn van ds. A.J. Meijer. De torentopreliëf met pelikaanmotief is van beeldhouwer Gerard Hoppen (1885-1959).

  • (. Bron: Wikipedia )

Zeemanskerken

In de Andreaskerk wordt jaarlijks op de zondag voor 31 oktober Hervormingsdag gevierd met de Rotterdamse zeemanskerken. De Noorse, Zweedse, Deense, Finse en Duitse kerk werken hier al tientallen jaren aan mee. Zo'n dienst is uniek in de wereld.

AndreasCantorij

Circa 12 keer per jaar levert de AndreasCantorij een bijdrage aan de diensten in de Andreaskerk, eens per maand en op kerkelijke hoogtijdagen. Deze cantorij is opgericht in 2001 en had in 2013 zo'n 19 leden.

Orgels

In 1959 leverde de firma Vermeulen uit Overschie een tweeklaviers orgel voor de Evangelisch Lutherse Kerk aan de Vrankestraat in Rotterdam. Op het tweede klavier was nog een plaats gereserveerd voor een achtvoets tongwerk. Op 10 mei 1959 werd het instrument in gebruik genomen. Het orgel is in 2001 gesloopt en vervangen door een instrument van de firma Blank uit 1964, afkomstig uit de Noorderkerk te Sneek.

De Gereformeerde Noorderkerk aan de Kerkgracht 10 in Sneek is gebouwd in 1881. K.B. Blank leverde in 1967 een nieuw orgel voor de kerk, met 14 stemmen en zes gereserveerde plaatsen op de windladen. Het front werd ontworpen door de heer L.J. Linssen uit Utrecht. Het orgel is in gebruik genomen op vrijdag 13 oktober 1967 met een concert door Dirk Jansz. Zwart, adviseur tijdens de bouw. Het orgel verving een pneumatisch orgel, dat zo'n veertig jaar oud was. In 1968 zijn vier ontbrekende registers geplaatst. Het orgel werd hierna weer in gebruik genomen met een concert door Dirk Jansz. Zwart op vrijdag 26 april 1968. In 1988 restaureerde de firma Reil het orgel, en breidde het uit met twee registers. Per 1 juli 2001 is de kerk gesloten en verbouwd tot theater. Het orgel werd verkocht aan de Evangelisch Lutherse Andreaskerk aan de Heer Vrankenstraat te Rotterdam. Het in deze kerk aanwezige orgel uit 1959 van de firma H. Vermeulen is gesloopt. De firma Reil verhuisde het orgel naar Rotterdam. De ontbrekende registers werden nu ook geplaatst. Op 8 december 2001 is het in gebruik genomen. Het werd bij deze gelegenheid bespeeld door de organisten van de kerk, Jan Blankers en Jeroen Roffel, en door de adviseur, Jan Jongepier.

Links

Afbeeldingen

Exterieur

  • Op zoek naar afbeeldingen interieur.