Handelingen

Rotterdam, Hildegardisstraat 50 - Hildegardis

Uit Reliwiki


Algemene gegevens
Genootschap : Rooms Katholieke Kerk
Gemeente : Rotterdam
Plaats : Rotterdam
Adres : Hildegardisstraat 50
Provincie : Zuid-Holland
Jaar ingebruikname : 1892
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk : Hildegardis
Architect : Margry, E.J.
Monument-status: Rijksmonument
Inventarisatienummer: 03247


Geschiedenis

Uitbreiding met toren en schip 1904-1905, A.A.J. Margry en J.M. Snickers.

Zeer belangrijke neogotische kerk, één van de twee (samen met de St. Lambertuskerk in Rotterdam-Kralingen) nog resterende neogotische kerken, die in Rotterdam als kerkgebouw in actief gebruik zijn.

Architectonisch is deze kerk extra interessant wegens de gelijkenis, qua opbouw van de voorgevel, met in het midden een hoofdtoren en aan weerszijden twee zijtorentjes, met de R.K. St. Bonifatiuskerk in Zaandam; zulke neogotische "westwerken" komen verder in Nederland niet voor.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Rooms-katholieke KERK, onderdeel van het kerkcomplex St. Hildegardiskerk. De kerk is twee fasen gebouwd: tussen 1890-1892 werden koor, transept alsmede een travee van het schip voltooid naar ontwerp van E.J. Margry. In 1905 werden de overige vier traveeën en de toren gebouwd, naar ontwerp van A.A.J. Margry en J.M. Snickers.

Over naam kerk en huidige parochie

De St. Antoniusparochie werd begin jaren 1990, na buitengebruikstelling en sloop van de wederopbouwkerk met die naam aan de Hofdijk, toegevoegd aan de St. Hildegardisparochie. Toen kreeg deze parochie de naam "St. Hildegardis en St. Antonius". In 2008 werden twee andere R.K. parochies (de H. Verlosser en St. Barbara, en de H. Familie), na buitengebruikstelling van de bijbehorende kerken, eveneens aan de St. Hildegardiskerk toegevoegd; toen kreeg de huidige fusieparochie ook de naam "St. Franciscus en Clara". Op de hieronder genoemde website is een zeer interessante "stamboom" te zien van kerken en parochies in de Rotterdamse wijken Het Oude Noorden en Crooswijk.

Links

http://www.franciscusenclara.nl/


Afbeeldingen

ExterieurInterieur