Handelingen

Rotterdam, Pieter de Hoochweg 131 - St. Mary's Anglican Church

Uit Reliwiki

Versie door JvN (Overleg | bijdragen) op 15 okt 2018 om 14:22 (aa)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Saint Mary's Church
Genootschap: Church of England (Anglicaans)
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Rotterdam
Plaats: Rotterdam
Adres: Pieter de Hoochweg 131
Postcode: 3024BE
Inventarisatienummer: 03178
Jaar ingebruikname: 1913
Architect: Verheul, J.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Prachtige kleine Anglicaanse kerk in neovormen.

Geschiedenis. Bron: St. Mary's

Al in de 16e eeuw waren grote aantallen Britten woonachtig in Rotterdam, toen zelfs Klein Londen genoemd, zoals wolhandelaren, militairen en vluchtelingen voor het katholiscisme. In 1699 hebben 17 kooplieden het verzoek om een kerk te mogen bouwen ingediend bij de Vroedschap van Rotterdam. Het verzoek werd ingewilligd en een stuk grond aan het Haringvliet werd in bruikleen gegeven. De toenmalige priester Dr Thorold heeft in 1706 geld ingezameld voor de bouw van de kerk. Queen Anne en de Hertog van Marlborough (John Churchill) hebben een aanzienlijk bedrag geschonken en als dank daarvoor werd hun wapen in de kerkgevel geplaatst. St. Mary’s Church is op 22 april 1708 gewijd en heeft vele tegenslagen gehad. In de Napoleontische tijd is het gebouw geconfisqueerd en gebruikt als gevangenis voor Engelse en Russische krijgsgevangenen, later als graanopslag en als laatst door de Russen als stallen en opslag. Het interieur was volledig verwoest maar dankzij giften van de Engelse regering en Koning Willem 1 kon het gebouw weer hersteld worden. In 1864 werd de toren door de bliksem getroffen en moest verwijderd worden. In 1873 deelde de Britse regering mee dat vanaf dat moment geen enkele financiële steun gegeven kon worden. En dus, door gebrek aan financiën, raakte de kerk verder in verval. In 1878 verscheen de Colonial and Continental Church Society ten tonele en werd eigenaar van het gebouw. Tijdens de gloriejaren van de scheepvaart en handel aan het einde van de 19e eeuw werd door toenemende internationale activiteiten in de havens van Rotterdam een gelegenheid voor de opvang en geestelijke verzorging van buitenlandse zeelui noodzakelijk. St. Mary’s nam deze taak op zich samen met de Schotse kerk, in een gebouw aan de Boompjes. In 1893 nam de Mission to Seamen, een wereldwijde christelijke organisatie deze taak over en zij werkt nog steeds samen met St. Mary’s Church, onze priester verdeelt zijn tijd over beide organisaties.

In het begin van de 20e eeuw bleek de kerk te zeer verzakt om nog veilig te kunnen gebruiken als godshuis, de stukken kalk vielen regelmatig naar beneden.

In 1909 dienden St. Mary’s Church en de Mission to Seamen een verzoek in bij het Rotterdamse gemeentebestuur om een stuk grond voor een nieuwe kerk en zeemanshuis. Een stuk grond aan de Pieter de Hoochweg in Delfshaven werd geschonken in ruil voor de grond aan het Haringvliet. De kerk aan het Haringvliet werd afgebroken en op die plaats verrees het Ooglijdersinstituut dat weer tijdens het bombardement vernietigd werd. Het interieur van de kerk werd verkocht en is nu nog te vinden in Eton College (orgelkast), St. Giles Church, Cambridge (altaar, banken en doophek) en in Lincoln Cathedral (preekstoel).

Architect van het nieuwe complex in Neo-gotische stijl was J. Verheul Dzn.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog gaf de toenmalige priester geestelijk zorg in Groningen waar Britse krijgsgevangenen geïnterneerd waren. Het huidige altaarschilderij werd vervaardigd door Leonard Pownall uit Cornwall als dank hiervoor.

De Tweede Wereldoorlog betekende een moeilijke tijd voor St. Mary’s. Het gebouw en alle bezittingen werden geconfisqueerd door de Duitsers. Na gebruikt te zijn als opslag voor motoren en brandstof werd de kerk gewijd tot Duitse Rooms-Katholieke Kerk, Regina Pacis (Koningin van de Vrede, zoals Maria ook bekend staat) en als zodanig door militairen gebruikt.

In 1957 waren de klokken, gegoten door de firma Eijsbouts in Asten, voor het eerst te horen. En in 1958 werd de kerk verfraaid met gebrandschilderde ramen. De feestelijkheden voor het 250-jarig bestaan werden extra bijzonder door een bezoek van Koningin Elizabeth II en Prins Philip van Groot-Brittanië, Koningin Juliana, Prins Bernhard en de Prinsessen Beatrix en Irene.

In 1994 werd begonnen met een grootse restauratie van fundering tot dak voor een totale som van € 150.000.

In 2008 vierden wij ons 300-jarig bestaan in Rotterdam met tal van activiteiten, in aanwezigheid van H.M. Koningin Beatrix.

In 2013 vierden wij het 100-jarig bestaan van dit kerkgebouw.

Over Anglicaanse kerken in Nederland

In Nederland bestaan, buiten Rotterdam, enkele andere kerkgebouwen, die als "Anglicaanse Kerk" zijn gebouwd c.q. in gebruik zijn, met name in: Amsterdam, Den Haag, Utrecht; allemaal uiterst interessante, relatief kleine kerkgebouwen. Dit kerkgenootschap, met als officiële naam "Church of England", vaak (met name in de USA en landen van het voormalige Britse Gemenebest) ook "Episcopal Church" genoemd, is in Nederland kerkelijk verbonden met de Oud-Katholieke Kerk. Wegens deze verbinding houdt de Anglicaanse Kerk ook eigen Engelstalige vieringen in diverse Oud-Katholieke kerkgebouwen in Nederland, m.n. in Haarlem en Arnhem; daarnaast ook in andere Nederlandse plaatsen, zoals Heiloo, Eindhoven, Nijmegen, Zwolle, in daartoe gehuurde (kerk)gebouwen.

N.B. In vele Europese steden, b.v. Antwerpen, Kopenhagen, Stockholm, bevinden zich mooie Anglicaanse kerkgebouwen, meestal in neogotische stijl.

Externe links

Afbeeldingen