Handelingen

Rotterdam, Provenierssingel 57 - O.L. Vrouw Rozenkrans (Provenierskerk) (1899 - 1973): verschil tussen versies

Uit Reliwiki

(aanvulling)
(aanvulling)
Regel 63: Regel 63:
Ter plaatse nu appartementencomplex.
Ter plaatse nu appartementencomplex.


* In vele opzichten leek deze kerk op de R.K. St. Vincentiuskerk aan de Jacob van Lennepkade in Amsterdam, die in 1989 is gesloopt. Dezelfde indeling, driebeukig schip zonder transept, grote toren rechts, kleine traptoren links, dakruiter. Tijdens de bouw van de Provenierskerk was architect C.P.W. Dessing hier uitvoerder.   
* In vele opzichten leek deze kerk op de R.K. St. Vincentiuskerk aan de Jacob van Lennepkade in Amsterdam, die in 1989 is gesloopt. Dezelfde indeling, driebeukig schip zonder transept, grote toren rechts, kleine traptoren links, dakruiter. Tijdens de bouw van de Provenierskerk was de Goudse architect C.P.W. Dessing, die de St. Vincentiuskerk ontwierp, hier in Rotterdam uitvoerder.   


==Externe links==
==Externe links==

Versie van 23 jan 2021 02:04


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: O.L. Vrouw Rozenkrans
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Rotterdam
Plaats: Rotterdam
Adres: Provenierssingel 57
Postcode: 3033ED
Inventarisatienummer: 03269
Jaar ingebruikname: 1899
Architect: Margry, A.A.J. & Snickers, J.M.
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

De Onze Lieve Vrouw Koningin van de Heilige Rozenkranskerk, ook bekend als de Provenierskerk of Provenierssingelkerk was een driebeukige kerk, zonder transept, in neogotische stijl met een 75 meter hoge toren. De eerste jaren beschikte de kerk niet over klokken; die werden pas in 1910 geplaatst. Nadat deze klokken tijdens de oorlog door de bezetter werden geroofd, kwamen er drie nieuwe klokken.

In deze kerk bevond zich langs de zijmuren een mooie serie kruiswegstaties, van "Delfts Blauw", alsmede een tiental tegeltableaus, in dezelfde stijl, van profeten en heiligen. Deze staties en tableaus werden gemaakt door aardewerkfabriek De Porceleyne Fles te Delft. Na sluiting van de kerk zijn ze overgeplaatst naar de naburige R.K. Kerk St. Albertus de Grote in Rotterdam, waar ze aan de twee lange zijwanden hangen.

In de jaren 1960 liep het aantal kerkgangers sterk terug en was het niet meer rendabel om deze grote, beeldbepalende kerk open te houden.

Buiten gebruik gesteld in 1973 (toen deze parochie samenging met, en in, de St. Albertus De Grote).

De kerk werd in 1975 verkocht aan de gemeente Rotterdam, die het gebouw vervolgens liet slopen.

Ter plaatse nu appartementencomplex.

  • In vele opzichten leek deze kerk op de R.K. St. Vincentiuskerk aan de Jacob van Lennepkade in Amsterdam, die in 1989 is gesloopt. Dezelfde indeling, driebeukig schip zonder transept, grote toren rechts, kleine traptoren links, dakruiter. Tijdens de bouw van de Provenierskerk was de Goudse architect C.P.W. Dessing, die de St. Vincentiuskerk ontwierp, hier in Rotterdam uitvoerder.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur