Handelingen

Rotterdam, Slinge 76 - O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

k
(kaart hersteld)
 
Regel 2: Regel 2:
 
[[Categorie:MetKaart]]
 
[[Categorie:MetKaart]]
 
[[Categorie:Gesloopt]]
 
[[Categorie:Gesloopt]]
[[Categorie:RK]]
 
 
[[Categorie:Rotterdam]]
 
[[Categorie:Rotterdam]]
 
[[Categorie:Gemeente Rotterdam]]
 
[[Categorie:Gemeente Rotterdam]]
Regel 8: Regel 7:
  
  
{{#display_map:3051HW Slinge 76 Rotterdam, Nederland|type=hybrid}}
+
{{#display_map:51.87342,4.48999|type=hybrid}}
  
 
{|  
 
{|  

Huidige versie van 19 aug 2019 om 17:27


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Rotterdam
Plaats: Rotterdam
Adres: Slinge 76
Postcode: 3051HW
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1959
Architect: Nefkens, H.N.M.
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: Geen

Geschiedenis

Dit was een rechthoekige zaalkerk onder plat dak met semi-vrijstaande klokkentoren, ontworpen door H. Nefkens in modernistische en functionalistische vormen.

De noordelijke zijbeuk was voorzien van een reeks betonschaaldaken. Buiten gebruik 2004; gesloopt zomer 2010.

Gebouwomschrijving SKKN

De kerk van O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen werd in 1959 gebouwd in de Rotterdamse wijk Zuidwijk naar ontwerp van Harry Nefkens (1918) (Architectenbureau Ir. Harry Nefkens b.v. te Rotterdam) en is in 2010 gesloopt. Het betreft een eenvoudige rechthoekige kerkzaal, geflankeerd door een als dagkapel in gebruik zijnde zijbeuk, waarnaast enkele facilitaire ruimten. Naast de kerkzaal een nagenoeg vrijstaande klokkentoren, rechthoekig van vorm en opengewerkt. Alles ademt de soberheid van de naoorlogse utiliteitsbouw, waar deze kerk een tamelijk gaaf voorbeeld van is. Boven de entree was een gezichtsbepalend element (sculptuur) aangebracht. Deze voorstelling toont Jezus met zijn leerlingen op het meer van Genesareth. Deze sculptuur is verplaatst en siert nu de entree van de verderop gelegen St. Bavo. Het enorme glas-in-loodraam van de Kerk is verloren gegaan. Van het raam is een replica gemaakt in de St. Bavo kerk in Pendrecht, eveneens aan de Slinge. Architect René de Roon heeft foto's genomen van de ramen die hij vervolgens op folie heeft laten afdrukken (op een kleinere schaal). Deze complete voorstelling siert nu een glazen afscheiding tussen de nieuwe entree en kerkzaal en staat symbool voor de verbondenheid tussen de twee parochies die samen verder zijn gegaan onder de naam R.K. Parochie Onze Lieve Vrouwe van Lourdes. Augustus 2010 is de kerk gesloopt voor uitbreiding zorgcentrum.

Nefkens was één van de toonaangevende kerkenbouwers in de eerste jaren van het bestaan van het Bisdom Rotterdam (opgericht in 1956). Van dezelfde architect is in Rotterdam nog een tweetal kerkgebouwen aanwezig: R.K. St. Bavo (Pendrecht) (1958), die luchtiger/ minder massief is vormgegeven dan de O.L Vrouw Onbevlekt Ontvangen (Zuidwijk), en de R.K. Kapel van het Apostolaat ter Zee 'Stella Maris' (1952). De R.K. St. Nicolaas (Spangen) (uit 1961), ook van Nefkens, werd in 1994 gesloopt. Andere kerken van hem in het bisdom Rotterdam: R.K. H. Bernadette te Rijswijk (1964-1965); R.K. De Verrezen Christus te Dordrecht (1965); R.K. O.L.Vrouw van Fatima te Alblasserdam (1966); R.K. Moeder Gods te Voorschoten (1967).

De R.K. H.H. Petrus en Paulus (1957-1958) van Nefkens in Haarlem-Noord is eind 1993 buiten gebruik gesteld en in 1997 gesloopt.

In de media

AD editie Rotterdam, 26-08-2010.

Sloopkogel door de kerk. Bijbelverhaal glas-in-loodramen mee met de afbraak.

Door Hans Uijlenbroek.

Het enorme glas-in-loodraam van de Onbevlekt Ontvangen Kerk aan de Slinge in Rotterdam wordt samen met de rest van de kerk gesloopt. Van het raam is een replica gemaakt in de St. Bavo kerk in Pendrecht, eveneens aan de Slinge. Architect René de Roon heeft foto's genomen van de ramen die hij vervolgens op folie heeft laten afdrukken (op een kleinere schaal). Deze complete voorstelling siert nu een glazen afscheiding tussen de nieuwe entree en kerkzaal en staat symbool voor de verbondenheid tussen de twee parochies die samen verder zijn gegaan onder de naam R.K. Parochie Onze Lieve Vrouwe van Lourdes. Augustus 2010 is de kerk gesloopt. Ter plaatse uitbreiding zorgcentrum.

Externe links

Afbeeldingen