Handelingen

Rozenburg, De Buurt - Chr. Gereformeerde Kerk (1866 - 1896)

Uit Reliwiki

De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Christelijke Gereformeerde Kerk
Genootschap: Christelijke Gereformeerde Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Rotterdam
Plaats: Rozenburg
Adres: De Buurt,
later Emmastraat 52-54
Postcode: 3181GC
Sonneveld-index: 20603
Jaar ingebruikname: 1866
Architect:
Huidige bestemming: omgebouwd tot school (tot 1916),
grotendeels gesloopt
Monument status: geenGeschiedenis

Na de officiële stichting- of institutie op 15 maart 1855 van de Christelijk Afgescheiden Gemeente kerkt men aanvankelijk in de 'Oude Stee' aan de Bomendijk.

In 1866 verkrijgt men van de Ambachtsheer van Rozenburg een stuk grond in De Buurt, een weideplaats waar vee kon worden gestald als het water buitendijks te hoog wordt. Men bouwt daar een kerk met consistorie en leerkamer.

Door het samengaan van afgescheidenen met dolerenden, waardoor de Gereformeerde Kerken in Nederland ontstaan, gaat men vanaf 1892 kerken in de gereformeerde kerk aan ‘De Laan’. De Christelijke Gereformeerde Kerk op Rozenburg houdt hiermee op te bestaan totdat in 1906 een groep mensen weer een Christelijke Gereformeerde Kerk in deze plaats gaat stichten. In dat jaar wordt het houten 'Klompenkerkje' aan de Bomendijk betrokken.

Het vrijgekomen kerkgebouw in De Buurt wordt in 1896 verbouwd tot school. Die blijft in gebruik tot 1916, waarna omgebouwd tot werkplaats en vergaderruimte. Uiteindelijk koopt de fa. Ouwendijk het pand om er een winkelpand/bouwmarkt van te maken.

Afbeeldingen