Handelingen

Rozenburg, Koninginnelaan 6 – Gereformeerde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object:
Genootschap:
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Rotterdam
Plaats: Rozenburg
Adres: Koninginnelaan 6
Postcode:
Sonneveld-index: 03329
Jaar ingebruikname:
Architect:
Huidige bestemming: woning en werkplaats
Monument status: geenGeschiedenis

De oude kerk aan De Laan.

Onder aanvoering van Abraham Kuyper ontstaat een landelijke uittreding van leden uit de Nederlandse Hervormde Kerk, de Doleantie. Ook op Rozenburg zijn aanhangers die een gemeente gaan stichten. Op 13 mei 1888 wordt een 'Dolerende Kerk' geïnstitueerd. Aanvankelijk mag men gebruik maken van de christelijke gereformeerde kerk in 'De Buurt', een afgescheiden kerk (Christelijke Gereformeerde Kerk).

De landelijke ineensmelting van Afgescheidenen en Dolerenden tot de Gereformeerde Kerken in Nederland verloopt niet zo vlot waardoor de Dolerenden op Rozenburg gaan omzien naar een eigen gebouw. In 1889 valt het besluit een eigen kerk te bouwen aan 'De Laan'. De kerk wordt gebouwd voor ruim ƒ 4.000,-- door metselaar J. Gille en timmerman K. Oosterlee.
Als plaatselijk het samengaan van Afgescheidenen en Dolerenden een feit is, wordt de kerk aan 'De Laan' de gezamenlijke gereformeerde kerk.
Het gebouw heeft als zodanig dienst gedaan tot december 1936 toen de nieuwe kerk aan de andere kant van de laan in gebruik werd genomen. Daarna kwam het gebouw in gebruik als woning en werkplaats voor landbouwwerktuigen.

Afbeeldingen