Handelingen

Rozenburg, Koninginnelaan 9 - Ontmoetingskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Ontmoetingskerk
Genootschap:
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Rotterdam
Plaats: Rozenburg
Adres: Koninginnelaan 9
Postcode: 3181GK
Sonneveld-index: 03324
Jaar ingebruikname:
Architect: A. Warnaar, Maasland (1936)
Architectenbureau De Bruijn, Maassluis (1975)
Huidige bestemming: Muziektheater De Ontmoeting
Monument status: geen



Geschiedenis

Rozenburg, Ontmoetingskerk; jk 1984

Gebouwd als Gereformeerde Kerk. Karakteristiek kerkgebouw met dakruiter.

Oorspronkelijk een kerkgebouw, nu muziektheater

De Gereformeerde Kerk van Rozenburg werd op 13 mei 1888 gesticht. Men bouwde eerst een eenvoudig kerkje aan 'De Laan' (nu Koninginnelaan 6).

In de jaren 1930 maakte men plannen voor de bouw van een nieuwe kerk aan de overzijde van de Laan. Aan de regionaal bekende architect A. Warnaar uit Maasland gaf men opdracht om deze kerk te ontwerpen. Op basis van de eeuwenoude kruisvorm heeft hij een knappe variant plattegrond ontwikkeld. Een kolomvrije ruimte met 500 zitplaatsen door de toepassing van gebogen betonnen spanten. Het werk werd gegund aan de laagste inschrijver de aannemer A. Moerman te Rozenburg voor f. 21.200,-. Op 9 mei 1936 werd begonnen met de bouwwerkzaamheden. De bijzondere constructie volgens het bouwsysteem met gegoten betonnen spanten werd voor het eerst in Nederland in deze kerk toegepast. Er bestond veel belangstelling van deskundigen voor dit unieke systeem. De onderaannemer A. van der Vliet verwerkte van maandagmorgen 13 juli tot en met dinsdagavond 14 juli onafgebroken de betonspecie in de bekisting. Het ontstane raamwerk van het gebouw was voor die tijd een staaltje van bouwkunst en oogstte grote waardering voor de vakkundigheid van de uitvoerder.
Woensdagmiddag 5 augustus 1936 om 15:00 uur was er veel belangstelling voor het leggen van de eerste steen.
Op donderdagavond 17 december 1936 vond de ingebruikneming plaats. De dienst stond onder leiding van de plaatselijke predikant ds. D.G.A. Brouwer.

Van 1967 tot 1975 is het gebouw tevens gebruikt voor Rooms-Katholieke vieringen die vooraf gingen aan die van de Gereformeerde.

In 1968 voorzag men nog een groei van de kerkelijke gemeente naar een 1400 zielen. In de verwachting dat de kerk te klein zou worden voor zo’n hoeveelheid mensen werd in 1971 een schetsplan en een maquette gemaakt voor een mogelijke uitbreiding van het kerkgebouw. Daar de groei, door secularisering, achter bleef en er meer behoefte aan ruimten voor activiteiten ontstond besloot men toen tot het aanbouwen van bijruimten. Architectenbureau De Bruijn BNA te Wassenaar/Maassluis maakte het ontwerp voor deze uitbreiding. De opdracht voor de bouw werd gegund aan de aannemers Oosterlee en Kleijwegt. De ingebruikname plaats vond plaats op 10 september 1975. Tegelijkertijd werd in de kerkzaal het liturgisch centrum aangepast en de kleurstelling gewijzigd. Behoudens de eerste rijen banken zijn de overige gehandhaafd.

Vanaf dat moment heette het gebouw 'Ontmoetingskerk'. In een later stadium is ook nog een nieuw verlichtingsplan uitgevoerd.

Door het samengaan van de twee grote protestantse kerken op Rozenburg werd gekozen voor het afstoten van dit kerkgebouw en is het in 2006 buiten gebruik gesteld. De protestantse gemeente komt nu samen in de Ned. Hervormde Immanuëlkerk.

Het gebouwencomplex werd op 11 september 2007 verkocht aan de Stichting Muziektheater De Ontmoeting die, na een verbouwing, het vanaf 2008 als Muziektheater ‘De Ontmoeting’ exploiteert. Zie onder externe links voor meer info.

Orgels

Orgel 1936-1945

Het eerste orgel in de kerk is overgeplaatst vanuit de oude kerk. De herkomst en dispositie is (nu) nog niet duidelijk. Daar dit orgel te klein was voor een afdoende begeleiding van de gemeentezang wordt er omgezien naar een ander orgel.
De Christelijke Gereformeerde Kerk te Rozenburg had belangstelling voor dit orgel dat voor een bedrag van f 4.250,-- werd overgenomen. Over het jaar van verkoop, 1945 of 1948, spreken de bronnen elkaar tegen.

Orgel 1945-1985

Orgel van C.A. Vlot, 1945. Foto: G. Meyster

Elektrisch unit-orgel met speeltafel op het liturgisch centrum. Geleverd en geplaatst door C.A. Vlot te Oud-Alblas in 1945. Pijpwerk met vermelding van Kamphuis, vermoedelijk de leverancier van het pijpwerk. In 1985 verkocht aan een particulier.

Dispositie
  • Manuaal 1 (C-f3): Prestant 8’ (a) - Holpijp 8’ (b) - Octaaf 4’ (a) - Fluit 4’ (b) - Quint 3’ (c) - Octaaf 2’ (a) Mixtuur 3-4 st. (d) - Trompet 8’ (e)
  • Manuaal 2 (C-f3): Gedekt 8’ (b) - Gamba 8’ (f) - Prestant 4’ (a) - Fluit 4’(b) - Viola 4’ (f) - Quint 3’ (c) - Fluit 2‘ (b) - Terts 1 3/5 (c), Hobo 8’
  • Pedaal (C-f1): Bourdon 16’ (b) - Prestant 8’ (a) - Gedekt 8’ (b) - Octaaf 4’ (a) - Mixtuur 3-4 st. (c) - Trompet 8’ (e) - Trompet 4’ (e)
  • Tremulant op gehele orgel.
  • Basisstemmen

(a) = basisstem Prestant; (b) = basisstem Gedekt; (c) = basisstem Quint; (d) = basisstem Mixtuur; (e) = basisstem Trompet; (f) = basisstem Gamba

Orgel 1985-2005

Het laatste orgel in de kerk is gebouwd door J.L. van den Heuvel te Dordrecht, met gebruikmaking van bestaande onderdelen en pijpwerk. De ingebruikname vond plaats in 1 juni 1985 met een bespeling door de organist Koos Bons (Maassluis).

In 2005 is het orgel verkocht aan de Hervormde Gemeente Wekerom (Ede).

Dispositie
  • Hoofdwerk (C-f3): Prestant 8' - Violoncel 8' (groot oct. Holpijp) - Holpijp 8' - Octaaf 4' - Quint 2 2/3' - Roerfluit 4' - Octaaf 2' - Mixtuur 3-4 st. 2' - Sesquialter 2 st. vanaf c1 - Trompet 8' B/D
  • Bovenwerk (C-f3): Fluit Dolce 8' - Fluit 4' - Nasard 2 2/3' - Gemshoorn 2'
  • Pedaal (C-f1): Subbas 16' - Holpijp 8'

Koppels: hoofdwerk-bovenwerk; hoofdwerk-pedaal. Tremulant (hele werk)

Bronnen

SAVPR = Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg

Externe link

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Orgels

Tekeningen