Handelingen

Saaksum, Heralmastraat 6 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (Overleg | bijdragen) op 28 jan 2022 om 17:27 (Kaart hersteld)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde Kerk
Genootschap: PKN Hervormde Streekgemeente Noordhorn-Saaksum.
Provincie: Groningen
Gemeente: Westerkwartier
Plaats: Saaksum
Adres: Heralmastraat 6
Postcode: 9886PG
Sonneveld-index: 01162
Jaar ingebruikname: 1849 (kerk); 1550 (toren)
Architect: D.H. Bos (Stadsbouwmeester te Groningen)
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 31413

Geschiedenis

Negentiende-eeuwse dorpskerk met historische zadeldaktoren. Het dak van de kerk is zomer 2006 gerestaureerd en gerepareerd. Er lekte veel in de kerk. Het orgel was volledig onbespeelbaar geworden. Maar ook dat is najaar 2006 weer gerestaureerd. (57-07)

Monumentomschrijving Rijksdienst

Herv. Kerk en toren op ruim kerkhof. In 1850 herbouwd kerkje op voor die periode karakteristieke wijze met pleisteromramingen van de vensters en gepleisterde velden erboven. Bakstenen zadeldaktoren met lage uitgebouwde traptoren; torengewelf op zandstenen kraagstenen. In het torenportaal epitaaf uit 1550. In de kerk gestoken 17e eeuwse preekstoelkuip; jonger achterschot en klankbord. Een 18e eeuwse zerk en een klok uit 1629 in de toren. Orgel uit 1889, windlade van de Gebr. Franssen, ten dele ouder pijpwerk.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 10 oktober 2006.

Het kerkje van Saaksum is de afgelopen zomer grondig opgeknapt. Het dak van de kerk was al een tijdje lek en moest gerepareerd worden. Nadat in de winter van 2005 het kerkorgel door de lekkage kapot was gegaan, bleek de noodzaak het dak zo snel mogelijk te repareren. In de afgelopen zomer is het dak door een bouwbedrijf vervangen. Het oude folie is vervangen en er zijn nieuwe panlatten aangebracht, waarna de oude dakpannen weer zijn teruggeplaatst. Ook is de zolder schoongemaakt. Een gedeelte van de kerkvloer verkeerde in erg slechte staat. Ook dit is door vrijwilligers gerepareerd. Het kerkorgel was door de lekkage niet meer te bespelen. Restauratie door een orgelrestaurateur zou tienduizenden euro’s gaan kosten. Dit bedrag was door het geringe aantal gemeenteleden van de hervormde gemeente van Saaksum niet op te brengen. Dankzij twee vrijwilligers is het orgel voor een aanzienlijk lager bedrag gerestaureerd. Sinds een aantal weken spelen de vaste organisten weer op het kerkorgel.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur