Handelingen

Sambeek, Steenstraat 39 - Kapel Carmelietenklooster

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Carmelietenklooster
Genootschap: Rooms-Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Boxmeer
Plaats: Sambeek
Adres: Steenstraat 39
Postcode:
Jaar ingebruikname: 1625
Architect:
Huidige bestemming: Klooster
Monument status: Rijksmonument

Gebouwomschrijving

CultuurHistorische Waardekaart

Bouwperiode: 1625

Gevels en Materialen: Klooster gesticht in 1652. Vier vleugels in twee lagen, die een gewelfde kloostergang omsluiten.

Dak en Bedekking: Leien en pannen schild- en zadeldaken met oud Hollandse pannen en verbeterde pannen.

Constructie: Achterbouw uit ca. 1920 onder schilddak met verbeterde Hollandse pannen, deels neogotisch. Bakstenen gevel met zesruitsramen onder segmentbogen en tudorboogvenster met glas-in-lood ramen. Uitgebouwde ingang. Vijfzijdige uitbouw aan de korte zijde.

Interieur: oorts schilderijen Aanbiddingen der Wijzen (17e eeuw), driemaal een Kruising (alle 17de eeuw, Pieta, Emmausgangers (17de eeuw).

Bijzonderheden: Poortgebouw tussen kerk en klooster, met bogen en graatgewelf en met rustiek verband in baksteen, met dorische pilasters en hoofdgestel; in het poortgebouw de toegang tot het slot, in classicistische stijl geheel in geprofileerde en gekapte baksteen uitgevoerd; met jaartal 1653. Boven de doorgang in dit poortgebouw de wapens van graaf Albert van den Bergh en Madeleine de Cusance.

De noordelijke en oostelijke vleugel uit 1653 en volgende jaren, met in baksteen uitgevoerd blokverband om de vensters, welke door profiellijsten ingesloten spitse boogvelden, versierd met vlak cartouche-ornament, in metselwerk uitgehakt. Zuidelijke en westelijke vleugel in 1707 voltooid; vensters met natuursteenomlijsting en segmentvormig overtoogd. Aan de zuidzijde het voormalige Gymnasium, in 1707 gebouwd volgens jaarankers; aan de Steenstraatzijde bekroond door een top met dubbelgezwenkte booglijnen, voorzien van toppilaster, een ronde nis met portretbuste, waterlijsten en natuurstenen vensteromlijstingen. In de met gestucadoorde graatgewelven op consoles overkluisde kloostergang 18 gebrandschilderde glazen, na oorlogsschade hersteld, mogelijk naar ontwerp van Abraham van Diepenbeepenbeeke; de voorstellingen, gewijd aan de Carmel, omlijst door cartouches en bd door de wapens van de stichters (de grafelijke heren en hun familie).