Handelingen

Schalkwijk, Jonkheer Ramweg 18 - Sint Michaël

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Sint Michaël
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Utrecht
Gemeente: Houten
Plaats: Schalkwijk
Adres: Jonkheer Ramweg 18
Postcode: 3998JP
Inventarisatienummer: 04248
Jaar ingebruikname: 1879
Architect: Alfred Tepe (1840 - 1920).
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 22704

Geschiedenis

Rijk gedetailleerde neogotische kerk met hoge toren.

Op plaats voormalige R.K. schuilkerk. Mooi kerkhof. Links achter de kerk, op de begraafplaats, prachtige neogotische grafkapel, ao. 1864, architect H.J. van den Brink, Rijksmonumentnummer 511663.

De 2 kerken in Utrecht, waarin het orgel vroeger "verbleef" (zie hieronder), waren de R.K. St. Monicakerk en de R.K. St. Nicolaaskerk; beide kerken zijn gesloopt.

Voorjaar 2010 in restauratie, c.q. in steigers.

Monumentomschrijving Rijksdienst

St. Michaël, gewijd 1879, architect W.V.A. Tepe. Belangrijke kerk in het oeuvre van deze architect. Neogotische kruisbasiliek met hoge westtoren, versierd met drie nissen in elk drie verdiepingen. Balustraden en pinakels van baksteen, rijk gedetailleerde topgevels op het transept met nissen en fioelen. Achthoekige sacristie met verdieping en tentdak, waarop houten torentje aan de zuidzijde van het koor. Ronde pijlers met kolonnetten en lijstkapitelen. Vrijwel integraal bewaarde Bernulphusgilde-inventaris. Eenklaviers orgel, in 1758 gemaakt door J.H.H. Bätz voor de Herv. Kerk te Oosterhout. Na verblijf in twee Utrechtse kerken werd het orgel in 1987 in Schalkwijk geplaatst. Mechanisch torenuurwerk, Gebr. van Bergen te Midwolda, 1879 (1839?), voorzien van elektrische opwinding.

Orgel

Het orgel is een eenklaviersorgel gemaakt door Johann Heinrich Hartmann Bätz in 1758, en heeft eerder in drie andere kerken dienst gedaan: de Hervormde Kerk van Oosterhout en de R.K. St. Monica- en St. Nicolaaskerken te Utrecht.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur