Handelingen

Schiedam, Albardastraat 67 - Magnalia Deikerk

Uit Reliwiki


Algemene gegevens
Genootschap : PKN Gereformeerde kerk
Gemeente : Schiedam
Plaats : Schiedam
Adres : Albardastraat 67
Provincie : Zuid-Holland
Jaar ingebruikname : 1963
Huidige bestemming: buiten gebruik
Naam kerk : Magnalia Deikerk
Architect : Swaneveld en Goslinga
Monument-status:

Geschiedenis

Naar een ontwerp van architectenbureau Swaneveld en Goslinga is in 1963 aan de Albardastraat 67 de GK Magnalia Deikerk gebouwd. Bij de vorming van de PKN-gemeente is besloten dat er in Schiedam-Stad twee kerken voldoende zouden zijn. Dat werden de Grote of Sint Janskerk en de Vaste Burgkerk. In de GK Magnalia Deikerk is zondag 11 september 2011 de laatste dienst gehouden. De nieuwe bestemming voor de gesloten kerk is nog niet bekend.

Ook Zevende Dags Adventisten hebben er gekerkt.

Orgel

Het orgel is in 1964 gebouwd door de firma Fonteyn & Gaal (Amsterdam/Rotterdam). Daarbij is gebruik gemaakt van ouder pijpwerk (1894 - O.A.B. Koch, Barmen, 1936 - fa. G. van Leeuwen, Leiderdorp). In 1995 restaureert de firma Slooff Orgelbouw (Ouderkerk aan den IJssel) het en breidt de pedaaldispositie uit.

Dispositie
  • Manuaal 1: Prestant 8' - Holpijp 8' - Octaaf 4' - Roerfluit 4' - Quint 2⅔' - Octaaf 2' - Mixtuur 1⅓' 3-4 sterk - Cornet 4' 4 sterk discant - Trompet 8'.
  • Manuaal 2, in zwelkast: Holpijp 8' - Viola 8' - Vox céleste 8', vanaf c - Prestant 4' - Fluit 4' (1920) - Quint 2⅔' - Woudfluit 2' - Sesquialter 2 sterk - Scherp 3 sterk - Hobo 8' - Tremulant.
  • Pedaal: Openbas 16' (1995) - Principaal 8' - Gedekt 8' - Octaaf 4' - Fagot 16' (1995) - Trompet 8' (unit, 1995).
  • Koppelingen: P + I - P + II - P + II 4' - I + II.
  • Speelhulpen: vrije combinatie - automatisch piano-pedaal.

Elektro-pneumatische kegelladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.

In de media

Zaterdag 11 september 2011 wordt de laatste kerkdienst gehouden in de kerk. Door een fusie van verschillende kerkgenootschappen tot de Protestantse kerk (PKN) is besloten dat de kerkdiensten zullen plaatsvinden in de Grote of St. Janskerk en de Vaste Burg. Voor het gebouw wordt nog een bestemming gezocht. (Bron: Looktv)

Uit Reformatorisch Dagblad, 10 september 2011.

Zondag gaan de deuren van de Magnalia Deikerk in Schiedam voor het laatst open voor een kerkdienst. Na de vorming van een protestantse gemeente in Schiedam, behorend tot de Protestantse Kerk in Nederland, is in 2008 besloten dat voor Schiedam-Stad gekerkt zou gaan worden in de Grote of Sint-Janskerk en de Vaste Burgkerk. Daarmee viel het doek voor de van oorsprong gereformeerde Magnalia Deikerk. Voor het gebouw wordt een passende bestemming gezocht.

Links

Meer informatie over de kerk en het orgel zie: [[1]]

Afbeeldingen