Handelingen

Schiedam, Lange Nieuwstraat 219 - Adventkerk

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (overleg | bijdragen) op 8 jan 2023 om 18:11 (→‎Geschiedenis)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Adventkerk
Genootschap: Zevende-Dags Adventisten
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Schiedam
Plaats: Schiedam
Adres: Lange Nieuwstraat 219
Postcode: 3111AC
Sonneveld-index: 03393
Jaar ingebruikname: 1892
Architect: Nolen, A.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 33253

Geschiedenis

Gebouwd als Evangelisch- Lutherse KERK. In het koepeltorentje een klok, die door een Noorse zustergemeente na de Tweede Wereldoorlog werd geschonken. Deze werd vervaardigd bij Olsen & Søns in Nauen (Tønsberg), Noorwegen.

De kerk aan de Lange Nieuwstraat/Oranjestraat was oorspronkelijk een gistpakhuis, maar is in 1892 ingericht als Evangelisch-Lutherse Kerk . Deze kerk is gerestaureerd en zondag 2 oktober 2005 weer in gebruik genomen.

  • 2017 - Buiten gebruik, 9 januari 2017 laatste Lutherse kerkdienst gehouden. Daarna in gebruik genomen door de Zevende-Dags Adventisten. Een prima herbestemming.
  • 2023 - Afbreken had niet gekund want het is een monument, maar toch doet het iedereen die van Schiedam houdt goed dat de Lutherse kerk in handen is gekomen van Stadsherstel Maassteden. Die zorgt er zeker voor dat dit iconische gebouw op de Lange Nieuwstraat een waardige bestemming krijgt die recht doet aan het karakter van het bouwwerk.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Evangelisch Lutherse KERK. Karakteristiek gebouw (XIXc) op ongeveer vierkante plattegrond, gedekt door drie evenwijdig lopende schilddaken achter de hoger opgetrokken voorgevel, die een middenpartij met fronton heeft en gepleisterde zijvleugels met ingangen. De rondbogige vensters en deuren geven het bouwwerk een enigszins neo-romaans karakter. Op het dak een koepeltorentje. De kerk bezit een laat 18e eeuwse preekstoel, afkomstig uit de Doopsgezinde kerk van Deventer. Koepeltorentje met klok van Petit en Fritsen?, 1880?, diam. 66 cm.

Ijn de media

  • Uit De Telegraaf, 11 januari 2017

Als gevolg van het sterk teuglopende aantal gelovigen heeft de Evangelisch-Lutherse gemeente in Schiedam na 124 jaar zijn kerkgebouw aan de Oranjestraat moeten verlaten. De laatste dienst werd afgelopen zondag gehouden. De circa twintig overgebleven leden houden hun diensten voortaan in de Grote Kerk van Schiedam. De Evangelisch-Lutherse kerk werd gesticht door Duitse gastarbeiders die in de achttiende eeuw naar Schiedam kwamen om in de jeneverindustrie te werken. In 1892 kregen ze hun eerste eigen kerkgebouw. Ze kochten een voormalig gistpakhuis aan de Oranjestraat en verbouwden het tot een kerk met de naam De vaste burg. Onduidelijk is wat er nu met het karakteristieke gebouw gaat gebeuren.

De kerk is tegenwoordig in gebruik bij de Zevende Dags Adventisten en heet nu Adventkerk.

Externe links

Afbeeldingen