Handelingen

Schiedam, Warande 185 - Hoeksteenkerk

Uit Reliwiki

Versie door JvN (overleg | bijdragen) op 16 mei 2023 om 10:21 (op zoek naar meer afbeeldingen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hoeksteenkerk
Genootschap: Christelijke Gereformeerde Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Schiedam
Plaats: Schiedam
Adres: Warande 185
Postcode: 3116CA
Sonneveld-index: 03392
Jaar ingebruikname: 1923
Architect: na te gaan
Huidige bestemming: inbouw appartementen
Monument status: Geen

Geschiedenis

Interessante interbellumkerk met toren.

  • 2017 De christelijke gereformeerde kerk (cgk) in Schiedam wordt in 2019 opgeheven.
  • 2019 5 januari 2019 wordt de kerk voor de laatste maal gebruikt. Daarna gaan de sleutels over naar projectontwikkelaar D&S, die in de kerk appartementen gaat bouwen.

Ons kerkgebouw

Het hart van het kerkgebouw wordt gevormd door de kansel oftewel de preekstoel. Vanaf die plaats houdt de dominee zijn preek, waarin hij de toehoorders uitlegt wat God in de Bijbel van ons vraagt en ons belooft. Voor de kansel staat de doopvont. Als baby’s daar worden gedoopt, belooft God “Ik wil jouw God zijn” en zegt Hij “Volg Mijn geboden, want alleen daarin ligt het echte leven”. In de eerste bank links van de kansel zitten de ouderlingen; zij hebben de geestelijke zorg voor de gemeente. En in de eerste bank rechts zitten de diakenen; zij hebben vooral een hulpverlenende taak, binnen en buiten de gemeente. Op de twee borden die links en rechts van de kansel hangen staat vermeld welke liederen (m.n. psalmen) we tijdens de eredienst zingen. Ook is er op aangegeven welk deel van de Bijbel zal worden gelezen en centraal zal staan in de preek.

Onze geschiedenis

In 1834 verlieten tijdens de zogenaamde ‘Afscheiding’ veel mensen de Nederlands Hervormde Kerk. Ook in Schiedam werd (in 1837) een, zoals dat toen heette ‘Christelijke Afgescheiden Gemeente’ gevormd. Na erkenning door de overheid, wat toentertijd nogal wat voeten in de aarde had, mocht de naam ‘Gereformeerd’ gevoerd worden, en werd de uiteindelijke naam ‘Christelijke Gereformeerde Kerk’. Na enkele jaren een eigen kerkgebouw aan de Tuinlaan gehad te hebben, kwam de gemeente samen in verschillende zalen, o.a. in het Proveniershuis. Bij een samensmelting met de toenmalige Nederduits Gereformeerde Kerk ging een aantal mensen niet mee en zij vormden een kerkverband wat nu nog steeds heet: Christelijke Gereformeerde Kerken in Nederland. De Schiedamse gemeente kwam in eerste instantie samen op verschillende locaties, o.a. in een pakhuis op de Schie en in de Boterstraat. Het huidige kerkgebouw aan de Warande is gebouwd in 1923 en is grondig verbouwd in 1968.

  • (Bron: hoeksteenkerk.info)

Orgel

Het oude Spiering-orgel werd door de heren H.J. Pelgrim en M. Westerveld, beiden medewerkers van Pels & Van Leeuwen, in de jaren 1980 en 1981 omgebouwd tot een groot electrisch unit-orgel. Op 20 maart 1981 is het in gebruik genomen met een concert door Jan J. van den Berg uit Delft. Het instrument werd oorspronkelijk in 1924 in gebruik genomen, en had toen één manuaal en pedaal. In 1966 volgde een revisie en uitbreiding, eveneens door Spiering. Daarna werd het op 26 maart 1966 in gebruik genomen. Het kerkgebouw is sinds 3 januari 2019 gesloten. Er worden appartementen in gerealiseerd.

Links

Afbeeldingen

  • Op zoek naar meer afbeeldingen.