Handelingen

Sint Jansteen, Hoofdstraat 4 - H. Johannes de Doper (1860 -2016)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Johannes de Doper
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zeeland
Gemeente: Hulst
Plaats: Sint Jansteen
Adres: Hoofdstraat 4
Postcode: 4564AP
Sonneveld-index: 06746
Jaar ingebruikname: 1860
Architect: Soffers, P.
Huidige bestemming: brouwerij / evenementenruimte
Monument status: Rijksmonument nr. 22796

Geschiedenis

Plattegrond. Bron: Kerken in het Bisdom Breda, Auteur: Ton van Nijnatten. Uitgeverij: Buijten en Schipperheijn B.V. juni 2004.

Vroege Sofferskerk (naam architect, die vele kerken in Zeeuws-Vlaanderen heeft ontworpen, in stucadoorsgotische stijl. Uitbreiding 1898. Buiten gebruik 2016. Thans in gebruik als brouwerij, stokerij en evenementenhal The Holy Spiritus.

  • 2023 - Staat te koop.

Omschrijving

H. Johannes de Doper. Gebouwd in 1857-1860 door P. Soffers. Driebeukige hallenkerk in sobere baksteenvormen. Voorbeeld van de zgn. stucadoorsgotiek. Toren met achtkant en naaldspits, uitgebouwd westportaal. Gelede pijlers; over de middenbeuk een gestucadoord houten tongewelf met kruisribben, over de zijbeuken kruisribgewelven eveneens van gestucadoord hout. In 1898 uitgebreid met transeptachtige, dubbele kapallen aan weerszijden. Mechanisch torenuurwerk, B. Eijsbouts, 1931. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

In de media

  • Uit BN De Stem 28 april 2014

HULST - Acht kerken van de Oost-Zeeuws-Vlaamse parochie H. Maria Sterre der Zee sluiten volgend jaar juli de deuren voor eucharistievieringen. Die kerken staan in de kernen Koewacht, Graauw, Heikant, Sint Jansteen, Stoppeldijk, Lamswaarde, Nieuw-Namen en Terhole. De Basiliek in Hulst en de kerk in Kloosterzande blijven open voor de erediensten. De kerken in Boschkapelle, Clinge en Hengstdijk krijgen de status van kapel.

  • Uit; Provinciaal Zeeuwse Courant, d.d. 25 januari 2015

Inwoners van Sint Jansteen hebben zich nog niet neergelegd bij de sluiting van de Heilige Johannes de Doperkerk. Hoewel er al een advies voor sluiting van de kerk bij de bisschop in Breda ligt, zien dorpelingen nog mogelijkheden voor (her)gebruik van de kerk, bleek donderdagavond tijdens een informatie- en discussieavond in de Warande. Jack Beckers van de parochiekerncommissie Sint Jansteen-Heikant waarschuwde dat de bisschop over een maand of twee al besluit welke kerken in Oost-ZeeuwsVlaanderen moeten sluiten. De initiatiefnemers van het plan Kerk(t)rots, Emmy en Martin Polspoel, willen daar niet op wachten. Juist omdat in het advies van de bisschop staat dat de kerk in Sint Jansteen - evenals de godshuizen van Graauw, Terhole en Stoppeldijk - moet sluiten.

Links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur