Handelingen

Sliedrecht, Rondo 325 - Boazkerk

Uit Reliwiki

Versie door Marc (overleg | bijdragen) op 22 jun 2024 om 10:12 (→‎Afbeeldingen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Boazkerk
Genootschap: Gereformeerde Gemeente
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Sliedrecht
Plaats: Sliedrecht
Adres: Rondo 325
Postcode: 3363LB
Inventarisatienummer: 19238
Jaar ingebruikname: 2011
Architect: Roos & Ros
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Interessante "refodome".

  • 2018 De Boazkerk van de gereformeerde gemeente in Sliedrecht langs de A15 wordt de komende tijd ingrijpend verbouwd. Vanaf midden september 2018 worden de diensten gehouden in de christelijke gereformeerde kerk aan de Kerkbuurt. De verbouwing (kosten 2 en een half miljoen euro, zal ongeveer 9 maanden in beslag nemen. Aan 2 kanten van de kerk wordt een stuk bijgebouwd. Er komt een galerij voor 316 zitplaatsen en een aparte zaal met schuifwand voor 100 personen. Parkeren is lastig maar kan bij de nabijgelegen sporthal. Bij de instituering telde de gemeente ongeveer 400 leden, nu ongeveer 1100! Dit komt door de vestiging van jonge gezinnen en de regionale functie. Als de verbouwing klaar is beleggen de christelijk gereformeerden hun diensten in het nieuwe gebouw tot hun verbouwing klaar is.

Orgel

De Boazkerk in Sliedrecht is gebouwd in 2011 en biedt plaats aan ruim 650 bezoekers. De kerkzaal kenmerkt zich door hoge verticale raampartijen. De opdracht aan Mixtuur Orgels was om een orgel te bouwen dat boven de preekstoel zou staan, centraal voorin de kerkzaal. Mixtuur Orgels heeft in stijl van de kerk een orgel ontworpen in een Hoofdwerk/Rugwerk-opstelling met pijpenfront. Daarmee vormt het een passend geheel met de preekstoel. Wat betreft dispositie is gekozen voor een orgel met twee klavieren (Hoofdwerk en Zwelwerk) en vrij pedaal met een ruime dispositie in moderne stijl.


In de media

  • Uit: Reformatorisch Dagblad d.d 15 juni 2010.

De bouw van de kerk van de afdeling Sliedrecht van de gereformeerde gemeente in Hardinxveld-Giessendam gaat in september van start. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met De Akker, een reformatorisch samenwerkingsverband rond Weer Samen Naar School. In één gebouw wordt zowel de kerk als de school gerealiseerd. Beide kunnen op deze manier gebruikmaken van ruimtes, installaties en terrein.

De kerk zal 566 zitplaatsen tellen en krijgt een aantal eigen zalen. School en kerk zullen over en weer van elkaars ruimten gebruik kunnen maken. Zo zal het speellokaal van de school ook functioneren als crècheruimte voor de kerk en kunnen klaslokalen ingezet worden als vergaderzalen en kan parkeerruimte door bezoekers van school en kerk worden gebruikt.

Het multifunctionele gebouw, een ontwerp van architectenbureau Roos en Ros uit Oud-Beijerland, wordt opgetrokken uit baksteen. Vanaf de snelweg A15 accentueert een betonnen toren het hoogste punt van de kerkzaal. De gevels van de kerk en de school lopen naadloos in elkaar over. Bij de school worden de raampartijen voorzien van vlakken in de kleuren van de regenboog. In de gevels van de kerkzaal komen hoge verticale raampartijen, waardoor het gebouw makkelijk als kerk herkenbaar is.

De afdeling Sliedrecht van de gereformeerde gemeente in Hardinxveld-Giessendam komt tot nu toe samen in het kerkgebouw van de christelijke gereformeerde kerk Eben-Haëzer aan de Middeldiepstraat te Sliedrecht.

  • Uit: Reformatorisch Dagblad d.d 2 november 2010.

In Sliedrecht is dinsdag de eerste paal geslagen van het nieuwe kerkgebouw van de gereformeerde gemeente te Sliedrecht. Dat is gedaan door H.J. Bleijerveld, voorzitter van de bouwcommissie. De kerk zal 566 zitplaatsen tellen en krijgt een aantal eigen zalen. Zodra het nieuwe gebouw gereed is –naar verwachting rond de zomervakantie van 2011– wordt de gemeente geïnstitueerd.

De afdeling Sliedrecht van de gereformeerde gemeente te Hardinxveld-Giessendam komt nu samen in het kerkgebouw van de christelijke gereformeerde kerk Eben-Haëzer in Sliedrecht.

De bouw van de kerk gebeurt in nauwe samenwerking met De Akker, een reformatorisch samenwerkingsverband voor speciaal onderwijs: Weer Samen Naar School. In één gebouw komt zowel de kerk als de school te zitten. Beide kunnen zo gebruikmaken van ruimtes, installaties en terrein.

  • Uit: Reformatorisch Dagblad d.d 21 februari 2011.

Het was maandag een flinke klus om de toren van de nieuwe kerk van de gereformeerde gemeente in Sliedrecht op zijn plek te hijsen. Het bijna 24 meter lange en 42 ton zware element werd ’s morgens per vrachtwagen aangevoerd, vervolgens door twee hijskranen rechtop gekanteld en daarna op zijn plek gezet.

Bij de bouw zijn volgens Ouwehand Bouw Gorinchem en MBS Cascobouw uit Soest „op constructief gebied de grenzen opgezocht.” Gebruik van prefabbetonelementen van deze grootte is uniek in de kerkbouw in Nederland. De nieuwe kerk staat vlak bij de rijksweg A15

  • Uit: Reformatorisch Dagblad d.d 11 juli 2019

Kerk & religie

De vernieuwde Boazkerk van de gereformeerde gemeente te Sliedrecht wordt zaterdag geopend. De bijeenkomst begint om 10.00 uur. Plaatselijk predikant ds. A. T. Huijser onthult een gedenksteen bij de ingang van het kerkgebouw. Daarna zullen in de kerk –naast de predikant– ook Teus Hoogendijk, voorzitter van de bouwcommissie, en een vertegenwoordiger van de architect en de aannemer het woord voeren. Aansluitend is er gelegenheid om de kerk te bekijken.

Zondag vindt de eerste kerkdienst plaats in het vernieuwde kerkgebouw. De kerkzaal is met ongeveer 300 zitplaatsen uitgebreid en er zijn ook zalen bijgekomen. De verbouwing kostte in totaal circa 2,5 miljoen euro.

De gemeente van Sliedrecht heeft de afgelopen negen maanden gekerkt in de christelijke gereformeerde kerk Beth-El in Sliedrecht.

De christelijke gereformeerden, die hun kerk ook gaan verbouwen, maken de komende tijd op hun beurt gebruik van de Boazkerk. Zij moeten echter nog wachten op de benodigde bouwvergunningen. Het streven is nu om de verbouwing van de Beth-Elkerk medio 2020 te starten.

Afbeeldingen

Interieur