Handelingen

Sluiskil, Nieuwe Kerkstraat 24 - Antonius van Padua

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (Overleg | bijdragen) op 15 okt 2020 om 15:26 (kaart hersteld)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Antonius van Padua
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zeeland
Gemeente: Terneuzen
Plaats: Sluiskil
Adres: Nieuwe Kerkstraat 24
Postcode: 4541EB
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1901
Architect: Broeder Felix
Huidige bestemming: hotel
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Dit complex verving een in 1900 door brand verwoest complex (kerk en klooster) uit 1897.

Voormalige kloosterkerk van de Paters Capucijnen, later rectoraatskerk. Karakteristieke sobere Capucijnenkerk met kleine dakruiter. Links tegen de kerk aan een transeptachtige vleugel, waarin het klooster was gevestigd.

Verbouwing en modernisering 1966. Daarbij werd een nieuw voorportaal gebouwd, alsmede een rechter transept met rechthoekige ramen.

In 1981 werd het klooster buiten gebruik gesteld. Aan het begin van de 21e eeuw is het transept uit 1966 wegens teruglopend aantal kerkgangers van de kerk afgescheiden. In die vleugel heeft de Openbare Bibliotheek van Sluiskil enige tijd gezeten.

Najaar 2009 werd bekend dat er bij de R.K. kerken binnen de Elisabeth-parochie van Midden Zeeuws-Vlaanderen heel veel stond te gebeuren. De R.K. kerk van de H. Antonius van Padua te Sluiskil, in 1901 gebouwd door Broeder Felix, zou gedeeltelijk worden verkocht, niet duidelijk is wat men onder gedeeltelijke verkoop verstaat. Vermoedelijk is de rechter vleugel, waarin de bibliotheek zat, in eerste instantie niet in die verkoop meegenomen, in tweede instantie wel. De bibliotheek is verhuisd naar een ander gebouw.

Officieel buiten gebruik als kerk per 1 januari 2013.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad van 27 mei 2013

De voormalige rooms-katholieke kerk Antonius van Padua in Sluiskil, in Zeeuws-Vlaanderen, wordt een hotel. Gasten kunnen in de toekomst een van de zestien kamers boeken in het dorpje onder Terneuzen. Het college van b en w heeft toestemming gegeven om de kerk om te bouwen tot een hotel, aldus PZC zaterdag. Het exterieur van de kerk uit 1901 blijft in originele staat.

Externe links

Afbeeldingen