Handelingen

Sneek, Jan van Nassaustraat 49 - Ichthuskerk (1959 - 2007)

Uit Reliwiki

Versie door JvN (Overleg | bijdragen) op 12 mei 2019 om 08:42 (aanvulling)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Ichthuskerk
Genootschap: PKN Ned. Hervormd
Provincie: Friesland
Gemeente: Súdwest Fryslân
Plaats: Sneek
Adres: Jan van Nassaustraat 49
Postcode: 8606AZ
Inventarisatienummer: 09595
Jaar ingebruikname: 1959
Architect: Vegter, J.J.M.
Huidige bestemming: Thomashuis
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Gebouwd als Ned. Hervormde kerk.

Belangrijke, markante, moderne kerk met flinke toren, waarin 3 klokken. Zaalkerk in functionalistische trant, kenmerkend voor het werk van de modernistische architect J.J.M. Vegter. Buiten gebruik 2007. Het orgel is in 2007 overgeplaatst naar de voormalige Geref. Noorderkerk in Sneek, die na interne verbouwing nu in tijdelijk gebruik is als Theater.

Winter 2011-2012 is het kerkgebouw leeggehaald. Vanaf begin 2013 in verbouwing tot Thomashuis, een kleinschalige woonvorm voor 8 volwassenen met een verstandelijke beperking. Hiertoe is een tussenverdieping ingebouwd. Het exterieur is begin 2013 gerestaureerd en grotendeels intact gebleven.

In de media

Uit Sneeklive, 17 juni 2006

De Gemeente Sneek is een gemeentelijk monument rijker. Het gaat om de Ichthuskerk, die gebouwd werd door de Leeuwarder architect J.J.M. Vegter in 1960. Het is daarmee het jongste monument van de provincie Fryslân.

Het kerkgebouw met de markante toren staat midden in de onlangs vernieuwde wijk Tuindorp. De aanwijzing vloeit voort uit een inventarisatie die de Gemeente Sneek gemaakt heeft van alle naoorlogse gebouwen en wijken. De Ichthuskerk kwam daarin naar voren als bijzonder gebouw met een waardevolle architectuur. Het gebouw was in de periode van de wederopbouw vernieuwend van vorm en constructie. Bovendien heeft de kerktoren een beeldbepalend karakter. Genoeg redenen dus om het kerkgebouw aan te wijzen als gemeentelijk monument.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur