Handelingen

Sneek, Leeuwarderkade 18 - Oosterkerk

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (Overleg | bijdragen) op 19 apr 2015 om 16:33 (Afbeeldingen)


Algemene gegevens
Genootschap : PKN Gereformeerde Kerk
Gemeente : Súdwest Fryslân
Plaats : Sneek
Adres : Leeuwarderkade 18
Provincie : Friesland
Jaar ingebruikname : 1955
Huidige bestemming : kerk
Naam kerk : Oosterkerk
Architect : Plooy, B.W.
Monument-status :
Inventarisatienummer : 09598


Geschiedenis

Aardige wederopbouwkerk. Interessante details zijn met name de tien glas-in-loodramen, vijf in de linker en vijf in de rechter zijwand.

Renovatie interieur van Pasen tot Pinksteren 2010.

Er is een beleidsplan 2006-2010 gemaakt voor de protestantse kerk. De Martinuskerk en de Oosterkerk blijven de PKN-kerken. De Zuiderkerk kan gebruikt worden voor bijzondere diensten. De NH Ichthuskerk wordt in 2007 gesloten. (56-06)

Orgel

Het orgel is in 1964 gebouwd door de firma K.B. Blank & Zoon (Utrecht). In 1998 wordt het uitgebreid door de firma Gebr. Reil (Heerde).

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 2): Prestant 8' - Roerfluit 8' - Viola di Gamba 8' - Octaaf 4' - Speelfluit 4' - Quint 3' - Mixtuur 2' 4-5 sterk - Trompet 8' bas/discant - Tremulant.
  • Rugwerk (manuaal 1): Holpijp 8' - Quintadena 8' - Prestant 4' - Fluit 4' - Woudfluit 2' - Quint 1⅓' (1998) - Sesquialter 2⅔' 2 sterk, vanaf a - Dulciaan 8' - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' - Octaaf 8' - Octaaf 4' (1998) - Fagot 16' (1998).
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Rugwerk aan Pedaal - Rugwerk aan Hoofdwerk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1. Winddruk: 72 mm. WK.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 27 april 2010.

De Oosterkerk en de Martinikerk in Sneek staan in de steigers. De restauratie van de eerste kerk moet voor Pinksteren klaar zijn. De oplevering van de gerestaureerde Martinikerk staat gepland in juli.

Van de Martinikerk krijgt het exterieur voor drie ton een opknapbeurt. De goten van de kerk worden vervangen en er wordt gevoegd en geschilderd, vertelt kerkrentmeester H. de Jong, die de bouwkundige zaken van de protestantse gemeente Sneek behartigt. Vanaf mei komen de zuidelijke gevel en de toren aan de beurt. De stichting Behoud Kerkelijke Gebouwen in Friesland is nauw betrokken bij deze restauratie, die grotendeels met subsidies wordt betaald.

Van de Oosterkerk wordt het interieur voor twee ton aangepakt. De niet-monumentale preekstoel en de ouderlingenbanken verdwijnen en maken plaats voor een moderner meublement. Er komt nieuwe vloerbedekking en er wordt geschilderd. Verder wordt de entree uitgebreid en krijgen de bestrating en het parkeerterrein een opknapbeurt.

Alleen de Oosterkerk moet tijdelijk de deuren sluiten. Voor diensten wordt uitgeweken naar de Zuiderkerk en de Martinikerk.

Uit Reformatorisch Dagblad, 28 december 2010.

Na een lange tijd van nauwe samenwerking heeft de kerkenraad van de protestantse gemeente in wording te Sneek besloten een fusie aan te gaan. Het feit wordt op 9 januari in een gezamenlijke dienst in de Grote of Martinikerk gevierd. Ook wordt dan de fusieovereenkomst getekend.

Sneek wordt een van de grootste PKN-gemeenten van Friesland; de fusiegemeente gaat 6200 leden tellen. De gemeente heeft drie kerken tot haar beschikking: de wijkkerken zijn de Martinikerk en de Oosterkerk. De Zuiderkerk is bedoeld voor bijzondere diensten. Ook is daar het kerkelijk bureau gevestigd.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur