Handelingen

Sneek, Rienck Bockemakade 7 - Zuiderkerk (1889 - 2023): verschil tussen versies

Uit Reliwiki

(diversen)
Regel 50: Regel 50:


==Geschiedenis==
==Geschiedenis==
Met oude en nieuwe voorgevel. Er is een beleidsplan 2006-2010 gemaakt voor de protestantse kerk. De Martinikerk en de Oosterkerk blijven de PKN-kerken. De Zuiderkerk kan gebruikt worden voor bijzondere diensten. De [Sneek, Jan van Nassaustraat 49 - Ichthuskerk |hervormde Ichthuskerk]] wordt in 2007 gesloten. (56-06)
Met oude en nieuwe voorgevel. Er is een beleidsplan 2006-2010 gemaakt voor de protestantse kerk. De Martinikerk en de Oosterkerk blijven de PKN-kerken. De Zuiderkerk kan gebruikt worden voor bijzondere diensten. De [[Sneek, Jan van Nassaustraat 49 - Ichthuskerk (1959 - 2007) |hervormde Ichthuskerk]] wordt in 2007 gesloten. (56-06)


* 2017 De Zuiderkerk wordt op termijn gesloten.
* 2017 De Zuiderkerk wordt op termijn gesloten.

Versie van 29 mei 2018 22:13


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Zuiderkerk
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Friesland
Gemeente: Súdwest Fryslân
Plaats: Sneek
Adres: Rienck Bockemakade 7
Postcode: 8601AC
Inventarisatienummer: 09599
Jaar ingebruikname: 1889
Architect: Hogendijk, J. Ph. Sneek
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Met oude en nieuwe voorgevel. Er is een beleidsplan 2006-2010 gemaakt voor de protestantse kerk. De Martinikerk en de Oosterkerk blijven de PKN-kerken. De Zuiderkerk kan gebruikt worden voor bijzondere diensten. De hervormde Ichthuskerk wordt in 2007 gesloten. (56-06)

  • 2017 De Zuiderkerk wordt op termijn gesloten.

Orgel

Het orgel is in 1893 gebouwd door J. Proper (Kampen). In 1951 restaureert de firma J. Reil (Heerde) het en breidt het uit met een zelfstandig pedaal. De firma Gebr. Reil restaureert het in 1979. In 2001 worden door hen de windladen hersteld en volgt een herintonatie.

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 1): Bourdon 16' - Prestant 8' - Holpijp 8' - Octaaf 4' - Speelfluit 4' - Quint 3' - Superoctaaf 2' - Mixtuur 1⅓' 3-5 sterk - Cornet 4' 4 sterk discant - Trompet 8' bas/discant.
  • Dwarswerk (manuaal 2): Flûte dolce 8' - Gamba 8' (C-H in Flûte dolce) - Prestant 4' - Openfluit 4' - Blokfluit 2' - Sesquialter 1⅓' 2 sterk (1951) - Dulciaan 8' (1951).
  • Pedaal: Subbas 16' (1979) - Octaaf 8' - Gedekt 8' - Octaaf 4' - Fagot 16'.
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Dwarswerk aan Pedaal - Dwarswerk aan Hoofdwerk.
  • Tremulant gehele werk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1. Winddruk: 87 mm. WK.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 28 december 2010.

Na een lange tijd van nauwe samenwerking heeft de kerkenraad van de protestantse gemeente in wording te Sneek besloten een fusie aan te gaan. Het feit wordt op 9 januari in een gezamenlijke dienst in de Grote of Martinikerk gevierd. Ook wordt dan de fusieovereenkomst getekend.

Sneek wordt een van de grootste PKN-gemeenten van Friesland; de fusiegemeente gaat 6200 leden tellen. De gemeente heeft drie kerken tot haar beschikking: de wijkkerken zijn de Martinikerk en de Oosterkerk. De Zuiderkerk is bedoeld voor bijzondere diensten. Ook is daar het kerkelijk bureau gevestigd.

  • Uit Sneekernieuwsblad, d.d. 4 november 2016

De Protestantse Gemeente Sneek kan met 1 kerk toe in plaats van 3 nu. Dat zou de Martinikerk moeten zijn. Om financieel gezond te blijven zou de PKS de Ooster- en Zuiderkerk af moeten stoten. Dit is het advies in een lijvig rapport van KAAder Kerkadvies uitgevoerd in opdracht van de kerkelijke gemeente in Sneek. De ‘Stuurgroep Visie 2020’ van de PGS gaat verder aan de slag met het advies om te streven naar 1 multifunctioneel kerkelijk centrum, het liefst midden in Sneek. Door het afstoten van twee van de drie kerkgebouwen zullen er veel jaarlijkse gebouwenkosten, zoals onderhoud, energie, verzekering, betaalde krachten et cetera, vervallen. Kaader Advies adviseert om de Ooster- en Zuiderkerk af te stoten. De gebouwen zijn, zo is de verwachting, beter verkoopbaar dan de Martinikerk die weliswaar de hoogste verbruiks- en onderhoudskosten heeft maar ook de meeste kans op een exploitatie die positiever wordt. Daarnaast zal De Martinikerk naar verwachting moeilijk worden verkocht gezien de rijksmonumentale status van zowel opstallen als interieur. De Martinikerk heeft volgens het rapport de minste mogelijkheden voor herbestemming en geeft de laagst verwachte verkoopopbrengst De wensen/eisen van de PGS voor inpassing van de (eigen)activiteiten conform het programma van eisen, kunnen bouwkundig in de Martinikerk worden gerealiseerd, zonder dat de gebouwstructuur en functionaliteit wordt verstoord. De Martinikerk biedt ruimtelijk nog flexibiliteit richting toekomst. Door de verwachte verkoopopbrengst van de Ooster- en Zuiderkerk kan de aanpassing van de iconische Martinikerk (grotendeels) worden bekostigd.

De Stuurgroep Visie 2020 gaat de kerkgemeenteleden dinsdagavond bij praten over de inhoud van het rapport Kerkgebouwen Sneek.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur