Handelingen

Soest, Albert Cuyplaan 2 - Ichthuskerk

Uit Reliwiki

Versie door JvN (overleg | bijdragen) op 10 okt 2023 om 07:44 (aanvulling)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Provincie: Utrecht
Gemeente: Soest
Plaats: Soest
Adres: Albert Cuyplaan 2
Postcode: 3764TR
Bouwja(a)r(en): 1964
ID nummer: 04252 19096
Architect: Woerden, van en Schneider
Oorspronkelijke bestemming: Nederlands Hervormde Kerk
Huidige bestemming: Hersteld Hervormde Kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Moderne kerk zonder toren. Sinds 2005 Hersteld Hervormde Kerk.

In de media

Persbericht PKN 26 maart 2010.

In Soest telt de hervormde wijkgemeente van bijzondere aard 184 leden en de hersteld hervormde gemeente 275 leden. Omdat de middelen van de hervormde wijkgemeente zeer beperkt zijn, wordt geen kerkrentmeesterlijk vermogen overgedragen aan de hersteld hervormde gemeente. Wel wordt diaconaal vermogen overgedragen. Een financiële bijdrage van de evangelisatievereniging stelt de hervormde wijkgemeente in staat om voor een periode van tien jaar de Johanneskerk te huren. De Ichthuskerk, eigendom van de evangelisatievereniging, werd met ingang van 1 mei 2004 door het bestuur van deze vereniging in gebruik gegeven aan de hersteld hervormden.

Persbericht Gooi- en Eemlander

Soester Ichtuskerk breidt fors uit Gepubliceerd op 27 oktober 2010, 10:35

SOEST - De herstelde (sic) hervormde Ichtuskerk aan de Albert Cuyplaan in Soest breidt fors uit. De aannemer uit Barneveld is begonnen, de klus is naar verwachting in maart 2011 klaar. De diensten voor de 450 leden gaan gewoon door.

In de nieuwe aanbouw over de volle lengte van het kerkgebouw uit 1964 komen vergaderruimten, moderne toiletten, crèche, garderobes, ruimere gangen, een tweede entree en een centraal binnenplein voor ontmoeting tussen kerkgenoten. Het aantal leden uit Soest en omstreken is stabiel, maar verjongt. De aanbouw is een langgekoesterde wens van de kerk. "Vanwege toename van het aantal activiteiten", zegt architect Albert Luijk uit Baarn. En nu was de tijd rijp."

Blikvanger wordt een klokkentoren aan de voorkant. "De bestaande klok op het gebouw maakt te veel lawaai. Binnen hoor je een gek schrapend geluid van de constructie." De klok wordt overgeheveld naar de nieuwe 'geïntegreerde toren'. De nieuwbouw krijgt met een hellend dak een eigen gezicht, maar vormt toch één geheel met de oudbouw. "Als twee in elkaar grijpende handen", aldus Luijk. "Het was een rechthoekige doos. Straks zit er meer spanning in."

De uitbreiding gaat ten koste van een stuk parkeerterrein, maar dit wordt opgevangen door een slimmere indeling. De kosten zijn begroot op 450.000 euro. De Hervormd Gereformeerde Evangelisatie Vereniging is eigenaar en betaalt samen met de kerkvoogdij een deel van de rekening. Ook wordt bij de bank geleend en is kerkleden gevraagd een steentje bij te dragen. Bedoeling is de nieuwbouw van buitenaf aan te bouwen. "Pas op het laatste moment wordt de doorbraak naar het bestaande gebouw gemaakt. Kerkdiensten, bruiloften en onverhoopt begrafenissen gaan gewoon door."

Uit Reformatorisch Dagblad, 23 augustus 2011.

De verbouwing van de kerk van de hersteld hervormde gemeente (hhg) in Soest is klaar. Op 3 september vindt om 10.00 uur de officiële ingebruikname plaats. Van 10.30 tot 14.30 uur is er open huis. Die dag vindt ook de start van het kinderevangelisatiewerk vanuit de gemeente plaats.

De verbouwing behelsde het vergroten van de vergaderruimten, het vernieuwen van de toiletten en garderobes, het creëren van een tweede entree en een centraal binnenplein voor ontmoeting. De bestaande kerkklok, die op het dak van de kerk is bevestigd, kreeg een plaats in de nieuwe geïntegreerde klokkentoren, die het gehele gebouw een markant gezicht geeft.

Het ontwerp is gemaakt door Luijk Architecten in Baarn en uitgevoerd door Het Gelders Bouwbedrijf uit Barneveld.

Afbeeldingen