Handelingen

Sommelsdijk, Dorpsweg 97 - Exoduskerk: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

k
(Voorgeschiedenis van de Exoduskerk)
Regel 42: Regel 42:
  
 
; Geschiedenis
 
; Geschiedenis
::
+
::In 1961 besloten vijf bewoners uit Middelharnis en Oude Tonge  de mogelijkheid te onderzoeken een hervormde evangelisatie te stichten, bestemd voor hen die zich in het milieu van de gereformeerde bond niet thuis voelden. Veelal waren dit ambtenaren en onderwijsmensen, die van elders naar Goeree en Overflakkee waren gekomen. "Overkanters"  werden ze genoemd. Na veel overleg werd op zondag 9 december 1962 de eerste dienst van de hervormde kring De Oecumene gehouden in de aula van de openbare mulo aan de Koningin Julianaweg in Middelharnis.
 +
De kring groeide en in 1967 werd aan de Juliana van Stolberglaan een houten noodkerk in gebruik genomen. Maar er werden ook plannen gemaakt om tot een definitieve kerk te komen. Op vrijdag 12 maart 1982 werd aan de Dorpsweg te Sommelsdijk de eerste steen gelegd voor een nieuwe en definitieve kerk. Architect M. Zeelenberg maakte het ontwerp. De kerk, een streekkerk voor het gehele eiland, kreeg de naam van Exoduskerk. 
 +
Op 26 november 2004 is in de Exoduskerk een nieuw orgel geplaatst. Het was het Pels-orgel, afkomstig uit de kapel van het Carolus Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch. (BS)
 +
 
 +
 
  
  

Versie van 2 jan 2009 om 17:13


Algemene gegevens
Genootschap : PKN Ned Hervormd
Gemeente : Middelharnis
Plaats : Sommelsdijk
Adres : Dorpsweg 97
Provincie : Zuid-Holland
Jaar ingebruikname : 1982
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk : Exodus
Architect :
Monument-status:
Geschiedenis
In 1961 besloten vijf bewoners uit Middelharnis en Oude Tonge de mogelijkheid te onderzoeken een hervormde evangelisatie te stichten, bestemd voor hen die zich in het milieu van de gereformeerde bond niet thuis voelden. Veelal waren dit ambtenaren en onderwijsmensen, die van elders naar Goeree en Overflakkee waren gekomen. "Overkanters" werden ze genoemd. Na veel overleg werd op zondag 9 december 1962 de eerste dienst van de hervormde kring De Oecumene gehouden in de aula van de openbare mulo aan de Koningin Julianaweg in Middelharnis.

De kring groeide en in 1967 werd aan de Juliana van Stolberglaan een houten noodkerk in gebruik genomen. Maar er werden ook plannen gemaakt om tot een definitieve kerk te komen. Op vrijdag 12 maart 1982 werd aan de Dorpsweg te Sommelsdijk de eerste steen gelegd voor een nieuwe en definitieve kerk. Architect M. Zeelenberg maakte het ontwerp. De kerk, een streekkerk voor het gehele eiland, kreeg de naam van Exoduskerk. Op 26 november 2004 is in de Exoduskerk een nieuw orgel geplaatst. Het was het Pels-orgel, afkomstig uit de kapel van het Carolus Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch. (BS)