Handelingen

Son, Kerkplein 5 - St. Petrus' Banden (1446 - 1958): verschil tussen versies

Uit Reliwiki

(Categorie:RK verwijderd)
k (JvN heeft de pagina Son, Kerkplein 5 - St.-Petrus Banden Toren hernoemd naar Son, Kerkplein 5 - St. Petrus' Banden (1446 - 1958) zonder een doorverwijzing achter te laten)
(geen verschil)

Versie van 11 nov 2017 om 15:11


Algemene gegevens
Naam kerk: Petrus' Banden
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Son en Breugel
Plaats: Son
Adres: Kerkplein 5
Postcode: 5691BB
Inventarisatienummer: 08243
Jaar ingebruikname: 1446
Architect:
Huidige bestemming: door brand verwoest, hersteld
Monument status: Rijksmonument 34123

Geschiedenis

Op 29 december 1958 is de kerk door brand verwoest. Het schip van de kerk werd in de jaren 1960 afgebroken, alleen de toren bleef, als ruïne, zonder torenspits en traptorenspitsjes, staan. Deze toren is in 1975 gerestaureerd, inclusief herstel van de torenspitsen, maar met een lagere grote spits dan de oude. In 2005 zijn op het parkeerterrein achter de toren de contouren van de plattegrond van de oude kerk zichtbaar gemaakt.

Zicht vanuit het zuidwesten - Son - 20327411 - RCE.jpg

Intussen was in 1960 een vervangend modern kerkgebouw in gebruik genomen, los van en ten z.w. van de torenruïne.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Voormalige R.K. Kerk van St. Pieter. Toren met overhoekse westelijke steunberen en zuidelijke traptoren, eind 15e begin 16e eeuw. Klokkenstoel met klok van Jan Moer, 1553, diam. 105 cm.


CultuurHistorische Waardekaart

  • Bouwperiode: 1450-1600
  • Gevels en Materialen: Baksteen, natuurstenen sierdelen.
  • Dak en Bedekking: Achtzijdige spits, leien.

In de media

Uit; Friese koerier, onafhankelijk dagblad voor Friesland en aangrenzende gebieden 30 december 1958

Vermoedelijk als gevolg van kortsluiting in de verlichting van de kerststal is maandagavond de parochiekerk van Sint Petrus Banden in Son bij Eindhoven volledig door brand verwoest.

Om tien minuten over zes werd de brand ontdekt door de koster, die de kerk ging sluiten. In een ommezien stond het schip van de kerk in lichter laaie. Omstreeks zeven uur sloeg het vuur over op de 72 meter hoge houten Gotische toren, die dateert uit de 15e eeuw. Tegen 8 uur kwam de spits als een laaiende fakkel naar beneden. Omstreeks half negen volgden de drie klokken, met donderend geweld.

Alle brandweren uit de omgeving, waaronder die van Eindhoven stonden machteloos, en konden zich slechts beperken tot het nathouden van de omliggende huizen, die door een enorme vonkenregen bedreigd werden. Verder was er geen blussing mogelijk.

Direct na het ontdekken van de brand heeft kapelaan Thuring de meest waardevolle schatten, de paramenten, het zilverwerk en het allerheiligste, uit de reeds brandende kerk gered. Wegens de geweldige vonkenregen moest een aantal huizen in de omgeving ontruimd worden.

Externe links

Afbeeldingen