Handelingen

Spierdijk, Spierdijkerweg 107 - Georgius

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Georgius
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Koggenland
Plaats: Spierdijk
Adres: Spierdijkerweg 107
Postcode: 1641LC
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1850
Architect: Horst, W. van der; Bleijs, A.C.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 526204(orgel); Gemeentelijk monument (kerk)

Geschiedenis

Neoclassicistische kerk met toren.

In gebruik genomen 1850. Uitbreiding met dwarsschip en koor 1886 door A.C. Bleijs.

  • 2016 In de St. Georgiuskerk in Spierdijk komt een grote scheidingswand tussen het schip en het koor. In het schip komen paramedische bedrijven, zoals een fysiotherapeut en een mensendieckpraktijk. Het koor is dan voor de kerkgangers. De beeldbepalende kerk van Spierdijk is daarmee gered van afstoting door het bisdom.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Rooms-katholieke kerk van de H. Georgius, beschermd vanwege het tweeklaviers orgel met aangehangen pedaal en 20 registers, gemaakt door de firma L. Ypma in 1875. De fraai gesneden orgelkas voorzien van een "schijn-rugwerkfront" werd gemaakt door de firma J. Goossens & Zn. te 's-Hertogenbosch.

Waardering

Het orgel is een uitzonderlijk voorbeeld van een nagenoeg gaaf bewaard gebleven instrument van de orgelmakers Ypma. Zowel de orgelkas, gemaakt door de Bossche houtsnijders en kastenmakers Goossens & Zoon, als het instrument ademen geheel de tradionele ambachtelijke en artistieke kwaliteit van de vroege 19e eeuw. Uniek is het "schijnfront" voor een rugwerk dat nooit geplaatst is en, gelet op de periode van ontstaan, als uitzonderlijk en archaïserend gekenschetst kan worden. Het instrument staat nog in zijn oorspronkelijke omgeving en is nagenoeg onveranderd gebleven.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur