Handelingen

Sprang-Capelle, Raadhuisstraat 116 - Hersteld Hervormde Kerk

Uit Reliwiki

Versie door Jan korpershoek (Overleg | bijdragen) op 5 sep 2017 om 11:59 (geschiedenis; gebouwomschrijving; orgel)


Algemene gegevens
Naam object:
Genootschap: Hersteld Hervormde Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Waalwijk
Plaats: Sprang-Capelle
Adres: Raadhuisstraat 116
Postcode: 5161BJ
Inventarisatienummer: 18638
Jaar ingebruikname:
Architect: Architectenbureau Roos en Ros, Nieuw-

Beijerland (verbouw)

Huidige bestemming: kerkgebouw met pastorie
Monument status: geenGeschiedenis

Hersteld Hervormde Kerk, jk 21-07-2010

Na de kerkelijke fusie in 2004 van de drie protestantse hoofdstromingen in Nederland bleek dat een groot aantal leden van de Hervormde Gemeente van ’s Grevelduin-Vrijhoeve-Capelle zich niet met de grondslag van het nieuw ontstane kerkgenootschap kon verenigen.
In 2004 vindt er een afsplitsing plaats waarna de nieuw ontstane Hersteld Hervormde Gemeente ’s Grevelduin-Vrijhoeve-Capelle een eerste dienst houdt op zondag 9 januari 2005 in het kerkelijk centrum De Wijngaard aan de Fazant.
Daarna wordt de boerderij aan de Raadhuisstraat 116 gekocht. Van het woongedeelte wordt een pastorie gemaakt en de bedrijfsruimte verbouwd tot een kerkzaal voor 300 kerkgangers. Op 2 december 2007 wordt daar de eerst kerkdienst gehouden en op woensdag 30 januari 2008 volgt dan de officiële ingebruikname door het plaatsen van een gedenksteen bij de ingang.

Gebouwomschrijving

Voormalige boerderij, omgebouwd tot kerk met pastorie.
De voormalige bedrijfsruimte is in de lenterichting met een travee uitgebreid en aan de oostzijde is een vergaderlokaliteit aangebouwd.
De kerkramen aan de westzijde van de kerk zijn aangekocht van de Oud Gereformeerde Gemeente in Kinderdijk.
De preekstoel (kansel) is afkomstig uit de Lambertuskerk te Raamsdonk.

Orgel

In de kerk is op de verdieping, die in een open verbinding staat met de kerkruimte, een elektronisch orgel geplaats.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 12 juli 2005.

De hersteld hervormde gemeente van ’s-Grevelduin en Vrijhoeve-Capelle heeft een pand gekocht in Sprang-Capelle. Voorheen was het een boerderij met daarvoor een woonhuis. Tegenwoordig is het in gebruik als woonhuis en pension. In de schuur zit een hoveniersbedrijf.

Het huis wordt nu een pastorie, waar ds. K.J. Kaptein kan gaan wonen. De schuur wordt verbouwd tot kerk. „Daarvoor moet nog wel het bestemmingsplan worden gewijzigd”, zegt scriba A. Ros. „Maar de gemeente staat daar positief tegenover.” Wanneer de verbouwing gereed zal zijn, is nog niet duidelijk.

De kerk moet ongeveer 300 kerkgangers kunnen herbergen. Als er een uitbreiding komt, kunnen er nog eens vijftig plaatsen bij. Maar een uitbreiding is nu nog niet aan de orde.

Bij de nieuwe kerk is 1450 vierkante meter grond beschikbaar, voldoende voor ongeveer 35 tot 40 auto’s. Ros verwacht echter niet dat alle parkeerplaatsen zullen worden gebruikt. „Het pand staat in het centrum van het dorp. Veel mensen komen lopend of met de fiets.”

Momenteel kerkt de hersteld hervormde gemeente nog in gebouw De Wijngaard, dat wordt gehuurd van de hervormde gemeente. Dit pand staat schuin tegenover het aangekochte gebouw. De financiering komt voor een groot deel uit een lening. Ook de eigen bijdrage van de gemeenteleden is volgens Ros hoog.

  • Persbericht PKN, 30 maart 2007.

Van de hervormde gemeente te ’s-Grevelduin-Vrijhoeve-Capelle is ongeveer een kwart van de leden overgegaan naar de Hersteld Hervormde Kerk. In een voorziening voor de gevormde hersteld hervormde gemeente is geregeld dat zij voor de opbouw van eigen gemeenteleven – dankzij bijzondere omstandigheden – een aanzienlijk vermogensbestanddeel krijgt toegewezen. Ook kan de hersteld hervormde gemeente gedurende tien jaren gebruik maken van het verenigingsgebouw De Wijngaard.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 13 november 2007.

Een voormalige boerderij in Sprang-Capelle wordt op dit moment omgebouwd tot pastorie en kerkgebouw voor de hersteld hervormde gemeente van ’s-Grevelduin en Vrijhoeve-Capelle. Het nieuwe kerkgebouw krijgt 350 zitplaatsen. De verbouwing van het pand aan de Raadhuisstraat in het centrum van Sprang-Capelle is nagenoeg klaar. Alleen een kerktoren moet nog worden geplaatst.

De aankoop van de boerderij kostte de hersteld hervormde gemeente 560.000 euro. De verbouwing kostte totaal ongeveer 180.000 euro. „Door de inzet van vrijwilligers zijn de bouwkosten tot dit bedrag beperkt gebleven”, zegt Johan de Raad, voorzitter van de kerkvoogdij. „Als een aannemer dit werk had gedaan, zouden we het dubbele aan kosten kwijt zijn geweest.”

De voormalige schuur, voorzien van een nieuw dak, is 4 meter uitgebouwd. De kerkramen aan de westzijde van de kerk zijn afkomstig van de oud gereformeerde gemeente in Kinderdijk. De kansel, die op de schroothoop in Geertruidenberg lag, komt oorspronkelijk uit de hervormde Lambertuskerk in Raamsdonk.

De hersteld hervormde gemeente van ’s-Grevelduin en Vrijhoeve-Capelle telt ongeveer 430 leden en is op dit moment vacant. Tot en met de ingebruikname van het nieuwe kerkgebouw kerkt de gemeente in De Wijngaard, een gebouw van de plaatselijke hervormde gemeente.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 5 februari 2008.

De hersteld hervormde gemeente ’s-Grevelduin-Vrijhoeve Capelle heeft vorige week woensdag haar nieuwe kerkgebouw in gebruik genomen. Ouderling-kerkvoogd J.E. de Raad en diaken H. Lagrouw onthulden een gedenksteen in de nieuwe kerk aan de Raadhuisstraat. De steen heeft als opschrift: „Zo wordt gij ook zelven, uit levende stenen, gebouwd tot een geestelijk huis” (1 Petrus 2:5a). Voorafgaand hield ouderling A. Ros een korte meditatie over deze tekst. Daarna was er een bijeenkomst in verenigingsgebouw De Wijngaard.

De nieuwe kerk, een voormalige boerderij in Sprang-Capelle, telt 350 zitplaatsen.

Afbeeldingen