Handelingen

Sprundel, Hertogstraat 1 - Jan de Doper

Uit Reliwiki

Versie door JvN (Overleg | bijdragen) op 7 dec 2012 om 13:23 (Vr. 9 nov. 2012 laatste viering)


Algemene gegevens
Genootschap : Rooms Katholieke Kerk
Gemeente : Rucphen
Plaats : Sprundel
Adres : Hertogstraat 1
Provincie : Noord-Brabant
Jaar ingebruikname : 1922
Huidige bestemming: kerk met parochie kerkhof
Naam kerk : Jan de Doper
Architect : Riele, W.A.M te
Monument-status: Rijksmonument (Toren)
Inventarisatienummer: 08257


Geschiedenis

Plattegrond. Bron: Kerken in het Bisdom Breda, Auteur: Ton van Nijnatten. Uitgeverij: Buijten en Schipperheijn B.V. juni 2004.
opname 30-05-2009 foto. Edward Ippel. Hoorn.
opname 30-05-2009 foto. Edward Ippel. Hoorn.

Met oude toren. Toren van de R.K. Kerk van Johannes de Doper. Rechtopgaand bouwwerk, met natuursteenblokken versierd en door een spitsboogfries afgesloten, gedekt door een ingesnoerd naaldspits. Eind 15e begin 16e eeuw. Gerestaureerd in 1960.

MIP omschrijving (MIP nummer: ZB096-002272)

Naam monument

St. Jan

Bouwstijl

Neo-Gotiek

Gevels en materialen

Toren: handvorm baksteen, spitsboogfries en natuursteen. Kerk: machinale baksteen.

Vensters en deuren

Spitsboogvensters met baksteen vorktracering. Getoogde vleugeldeuren met sierbeslag.

Dak en bedekking

Torenspits leien in maasdekking. Kerk met zwarte opnieuw verbeterde Hollandse pannen.

Interieur

erguld zilveren reliefschrijn uit 1450-1500. Preekstoel en twee biechtst oelen van H. Peeters Divoort uit 1858 en eikehouten communiebank uit 1861.

Bijzonderheden

De toren is het Rijksmonument. De kerk is in 1922 gebouwd, een pseudo-basicale kerk met dakruiter.

In de media

Uit BN De Stem, 16 mei 2012

SPRUNDEL - Vanavond om half acht is het eindelijk zover. Dan wordt de definitieve overeenkomst getekend voor de verbouwing van de katholieke kerk van Sprundel tot gemeenschapshuis.

Het plan om dat te doen is niet nieuw. Er wordt al jaren over gediscussieerd, eigenlijk al vanaf het moment dat het parochiebestuur de noodklok luidde dat het niet langer meer in staat is om het kerkgebouw in stand te houden. Dit dan als gevolg van het alsmaar dalende aantal betalende parochianen.

Uit BN De Stem, 21 juni 2012

SPRUNDEL - Het kerkgebouw in Sprundel moet in oktober ontruimd worden. De kerkdiensten zijn vanaf dan tijdelijk in de voormalige gymzaal aan de Hertogstraat.

In en aan die locatie wordt vooraf het nodige veranderd en die gaat dan Joanneskapel heten. Dit hoorden zo'n tachtig parochianen maandag op een informatieavond van de parochie. Zoals bekend wordt het kerkgebouw verbouwd tot een multifunctionele accommodatie. De parochie behoudt een deel voor haar kerkelijke activiteiten en de rest van het gebouw wordt ingericht voor het plaatselijk sociaal cultureel werk. Pastoor Norbert Schnell toonde begrip voor de mensen die er moeite mee hebben dat hun kerk een andere functie krijgt.

"Mensen van het dorp hebben de kerk gebouwd. Het is een gebouw waar mensen lief en leed met elkaar en met God deelden."

De pastoor noemde het 'een pijnlijke beslissing.' "Financieel gezien moest er iets gebeuren en in deze constructie houdt het dorp een eigen plek om het geloof te vieren. De combinatie met andere gemeenschapsactiviteiten kan vruchtbaar zijn." Evenals de andere sprekers bleek de pastoor blij dat het gebouw – cultuurhistorisch belangrijk en beeldbepalend voor het dorp – behouden blijft. Adrie van Ginneken, voorzitter van het plaatselijk SKW: "De gemeente beloofde ons een nieuw gemeenschapshuis. Toen we hoorden dat voortbestaan van het kerkgebouw ter discussie stond hebben we gevraagd of het sociaal-cultureel werk en de kerkelijke activiteiten er in samengebracht konden worden. We hebben onze wensen aan de situatie aan moeten passen, maar zijn er van overtuigd dat Sprundel straks een prachtige accommodatie heeft voor al haar gemeenschapsactiviteiten. De gemeente draagt 4,5 miljoen bij aan de verbouw. "Nu kunnen we verder met de centrumplannen", zei wethouder Jan Suijkerbuijk. Thuisvester wordt eigenaar van de MFA en wil 'voortvarend aan de slag', zei Ilona van den Berg. In januari wordt volgens architect Nico Dhondt begonnen met het werk. "In november 2013 hopen we het karwei geklaard te hebben."

Vanuit de zaal werd gevraagd om de waardevolle elementen van de kerk zoveel mogelijk te behouden.

Recente geschiedenis

Vrijdag 9 november 2012 is de kerk tijdens een laatste viering aan de R.K. eredienst onttrokken.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur