Handelingen

Sprundel, Hertogstraat 1 - Jan de Doper

Uit Reliwiki

Versie door Wim (overleg | bijdragen) op 28 dec 2015 om 18:01


Algemene gegevens
Genootschap : Rooms Katholieke Kerk
Gemeente : Rucphen
Plaats : Sprundel
Adres : Hertogstraat 1
Provincie : Noord-Brabant
Jaar ingebruikname : 1922
Huidige bestemming: kerk met parochie kerkhof
Naam kerk : Jan de Doper
Architect : Riele, W.A.M te
Monument-status: Rijksmonument 32965(Toren)
Inventarisatienummer: 08257


Geschiedenis

Gebouwd tegen de oude toren van de voorgaande kerk. Vrijdag 9 november 2012 is de kerk tijdens een laatste viering aan de R.K. eredienst onttrokken.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Toren van de R.K. Kerk van Johannes de Doper. Rechtopgaand bouwwerk, met natuursteenblokken versierd en door een spitsboogfries afgesloten, gedekt door een ingesnoerd naaldspits. Eind 15e begin 16e eeuw. Gerestaureerd in 1960.

Plattegrond. Bron: Kerken in het Bisdom Breda, Auteur: Ton van Nijnatten. Uitgeverij: Buijten en Schipperheijn B.V. juni 2004.

MIP omschrijving

  • Naam monument: Sint Jan
  • Bouwstijl: Neo-Gotiek
  • Gevels en materialen: Toren: handvorm baksteen, spitsboogfries en natuursteen. Kerk: machinale baksteen.
  • Vensters en deuren: Spitsboogvensters met baksteen vorktracering. Getoogde vleugeldeuren met sierbeslag.
  • Dak en bedekking: Torenspits leien in maasdekking. Kerk met zwarte opnieuw verbeterde Hollandse pannen.
  • Interieur: Verguld zilveren reliefschrijn uit 1450-1500. Preekstoel en twee biechtst oelen van H. Peeters Divoort uit 1858 en eikehouten communiebank uit 1861.

Bijzonderheden

De toren is het Rijksmonument. De kerk is in 1922 gebouwd, een pseudo-basicale kerk met dakruiter.

In de media

Uit; BN De Stem, 16 mei 2012

SPRUNDEL - Vanavond om half acht is het eindelijk zover. Dan wordt de definitieve overeenkomst getekend voor de verbouwing van de katholieke kerk van Sprundel tot gemeenschapshuis.

Het plan om dat te doen is niet nieuw. Er wordt al jaren over gediscussieerd, eigenlijk al vanaf het moment dat het parochiebestuur de noodklok luidde dat het niet langer meer in staat is om het kerkgebouw in stand te houden. Dit dan als gevolg van het alsmaar dalende aantal betalende parochianen.

Uit; BN De Stem, 21 juni 2012

SPRUNDEL - Het kerkgebouw in Sprundel moet in oktober ontruimd worden. De kerkdiensten zijn vanaf dan tijdelijk in de voormalige gymzaal aan de Hertogstraat.

In en aan die locatie wordt vooraf het nodige veranderd en die gaat dan Joanneskapel heten. Dit hoorden zo'n tachtig parochianen maandag op een informatieavond van de parochie. Zoals bekend wordt het kerkgebouw verbouwd tot een multifunctionele accommodatie. De parochie behoudt een deel voor haar kerkelijke activiteiten en de rest van het gebouw wordt ingericht voor het plaatselijk sociaal cultureel werk. Pastoor Norbert Schnell toonde begrip voor de mensen die er moeite mee hebben dat hun kerk een andere functie krijgt.

"Mensen van het dorp hebben de kerk gebouwd. Het is een gebouw waar mensen lief en leed met elkaar en met God deelden."

De pastoor noemde het 'een pijnlijke beslissing.' "Financieel gezien moest er iets gebeuren en in deze constructie houdt het dorp een eigen plek om het geloof te vieren. De combinatie met andere gemeenschapsactiviteiten kan vruchtbaar zijn." Evenals de andere sprekers bleek de pastoor blij dat het gebouw – cultuurhistorisch belangrijk en beeldbepalend voor het dorp – behouden blijft. Adrie van Ginneken, voorzitter van het plaatselijk SKW: "De gemeente beloofde ons een nieuw gemeenschapshuis. Toen we hoorden dat voortbestaan van het kerkgebouw ter discussie stond hebben we gevraagd of het sociaal-cultureel werk en de kerkelijke activiteiten er in samengebracht konden worden. We hebben onze wensen aan de situatie aan moeten passen, maar zijn er van overtuigd dat Sprundel straks een prachtige accommodatie heeft voor al haar gemeenschapsactiviteiten. De gemeente draagt 4,5 miljoen bij aan de verbouw. "Nu kunnen we verder met de centrumplannen", zei wethouder Jan Suijkerbuijk. Thuisvester wordt eigenaar van de MFA en wil 'voortvarend aan de slag', zei Ilona van den Berg. In januari wordt volgens architect Nico Dhondt begonnen met het werk. "In november 2013 hopen we het karwei geklaard te hebben."

Vanuit de zaal werd gevraagd om de waardevolle elementen van de kerk zoveel mogelijk te behouden.

Uit Internetbode.nl d.d. 14-10-2014

De verbouwing van de Joannes de Doperkerk in Sprundel naar multifunctionele accommodatie is afgerond. Eigenaar Thuisvester is in april 2013 gestart met deze verbouwing nadat zij het gebouw had overgenomen van het parochiebestuur en de gemeente Rucphen een grote financiële bijdrage had geleverd. Het gebouw fungeert nu niet meer alleen als kerk, maar als Multifunctionele Accommodatie (MFA).

Het gebouw biedt namelijk ook onderdak aan het Sociaal Kultureel Werk (SKW). Een prima combinatie waarbij het geestelijke, maatschappelijke en culturele leven in en rond Sprundel voor jong én oud gewaarborgd is. “Een win-win situatie” volgens projectleider Ilona van den Berg van Thuisvester. “Met de Multifunctionele Accommodatie wordt wonen in de gemeente Rucphen aantrekkelijker, dus ook voor onze huurders, en we trekken nieuwe huurders uit de regio aan”.

Het resultaat mag er zijn. Oud en nieuw gaan hand in hand met als markant detail: de kerk is nauwelijks aangetast. De benedenverdieping is ingericht als kruisvorm, een gebruikelijk grondplan in de Christelijke kerk, en vormt de verkeersader die de bezoeker toegang biedt tot de diverse ruimtes waaronder drie vergaderruimtes, een ruimte voor de jeugd en een grote zaal met spiegelwand. “Alle ruimtes zijn multifunctioneel”, aldus van den Berg. Opvallend zijn de oorspronkelijke details zoals een stuk muur, zuil of nis. “We hebben de contouren van de kerk gerespecteerd en het karakter middels details behouden”, legt de projectleider uit. Het mozaïek in de kooromgang vormt het decor van de prachtige moderne kookstudio waar verenigingen en belangstellende gebruik van kunnen maken. Geheel nieuw is de foyer, het enige gedeelte dat buiten het grondplan van de kerk valt en waarin de bar zich bevindt. Het SKW is heel tevreden met het resultaat, de gehele benedenverdieping, op de gebedskapel na, is ingericht voor het SKW en de voorzitter , Adrie van Ginneken merkt op: “ De jeugd heeft nu een eigen stek en dat vinden wij erg belangrijk”.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur