Handelingen

Stedum, Hoofdstraat 1 - Bartholomeuskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Bartholomeuskerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Stedum - Lellens - Wittewierum
Provincie: Groningen
Gemeente: Eemsdelta
Plaats: Stedum
Adres: Hoofdstraat 1
Postcode: 9921PA
Jaar ingebruikname: 13e
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 34504
Sonneveld ID: 1229

Geschiedenis

Historische dorpskerk met zadeldaktoren.

Lachenmeijer Glocken Schweisswerk uit het Duitse Nördlingen heeft de luidklok van de kerk gerestaureerd. De 890 kilo wegende klok zou al dateren van 1300. Ze is gevormd naar het originele model en voorzien van een nieuwe stalen klepel. (60-08)

Monumentomschrijving Rijksdienst

Herv. Kerk en toren op ommuurd kerkhof. Eenbeukig kruisvormig kerkgebouw met zware westtoren beide uit de 13e eeuw; de koorsluiting is in de 15e eeuw vernieuwd; in de hoek tussen koor en noorderarm een sacristie met verdieping. Aan de oostzijde van de dwarsarmen zijn de grondvesten van absiden bij de restauratie opgehaald. Op de gewelven van het inwendige decoratieve beschilderingen met enkele figuren ertussen. In de kerk mooi gesneden preekstoel met klankbord, 1671. Overhuifde herenbank Clant, 1669. In het schip banken met gesneden lijsten en achterschot met opengewerkte bekroning. In de noorderarm banken met Ionische pilasters. Groot orgel uit 1680 en 1788 op balustrade met gesneden middenpaneel. Marmeren graftombe voor Adr. Clant door Rombout Verhulst 1672. Tien rouwborden en twee gesneden wapens Clant. Portret van J. Clant. Zerk voor J. Clant met koperen plaat. Zandstenen zerk Nittersum; groot aantal zerken 16e-18e eeuw. Grafplaten Clant. Vaandel 1788. 12-lichts koperen kroon. Klokkenstoel met anonieme klok uit 1300. 106 cm. Mechanisch torenuurwerk, Gebr. Van Bergen, Midwolda. Orgel in 1791 gemaakt door D. Lohman.

Orgel

De oorspronkelijke bouwer van het orgel is niet bekend. Het oorspronkelijke bouwjaar is 1680. Er is echter in de loop der jaren veel veranderd aan het orgel. D. Lohman verwijderde in 1798 het rugwerk door een gebeeldhouwd paneel. Firma Mense Ruiter verplaatste de speeltafel naar de zijkant van het orgel in 1939, de oorspronkelijke speeltafel (voorzijde orgel) is wel blijven zitten. In 1946 breidde firma Mense Ruiter het orgel uit met een zelfstandig pedaal.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 20 mei 2008.

Een luidklok van de Bartholomeuskerk in Stedum is gerestaureerd en hangt sinds kort weer aan de klokkenstoel in de toren. Enkele jaren geleden is de klok uit de toren verwijderd. De klok van 890 kilo is bij de restauratie opnieuw gevormd naar origineel model en voorzien van een nieuwe smeedstalen klepel. De restauratie van de klok uit 1300 is uitgevoerd door fam. Lachenmeijer Glocken Schweisswerk uit Nördlingen (Duitsland). De opdrachtgevers voor de restauratie waren de kerkrentmeesters van de hervormde gemeente in Stedum-Lellens-Wittewierum-Ten Post .

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur