Handelingen

Stedum, Hoofdstraat 1 - Bartholomeuskerk

Uit Reliwiki

Versie door Koppellink (Overleg | bijdragen) op 15 nov 2009 om 21:03 (Koppellink naar andere sites toegevoegd (was ten onrechte verwijderd))


Algemene gegevens
Genootschap : PKN Ned Hervormd
Gemeente : Loppersum
Plaats : Stedum
Adres : Hoofdstraat 1
Provincie : Groningen
Jaar ingebruikname : 13 e
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk : Barthelomeus
Architect :
Monument-status: Rijksmonument
Sonneveld ID: 1229
Geschiedenis

Herv. Kerk en toren op ommuurd kerkhof. Eenbeukig kruisvormig kerkgebouw met zware westtoren beide uit de 13e eeuw; de koorsluiting is in de 15e eeuw vernieuwd; in de hoek tussen koor en noorderarm een sacristie met verdieping. Aan de oostzijde van de dwarsarmen zijn de grondvesten van absiden bij de restauratie opgehaald. Op de gewelven van het inwendige decoratieve beschilderingen met enkele figuren ertussen. In de kerk mooi gesneden preekstoel met klankbord, 1671. Overhuifde herenbank Clant, 1669. In het schip banken met gesneden lijsten en achterschot met opengewerkte bekroning. In de noorderarm banken met Ionische pilasters. Groot orgel uit 1680 en 1788 op balustrade met gesneden middenpaneel. Marmeren graftombe voor Adr. Clant door Rombout Verhulst 1672. Tien rouwborden en twee gesneden wapens Clant. Portret van J. Clant. Zerk voor J. Clant met koperen plaat. Zandstenen zerk Nittersum; groot aantal zerken 16e-18e eeuw. Grafplaten Clant. Vaandel 1788. 12-lichts koperen kroon. Klokkenstoel met anonieme klok uit 1300. 106 cm. Mechanisch torenuurwerk, Gebr. Van Bergen, Midwolda. Orgel in 1791 gemaakt door D. Lohman.

Lachenmeijer Glocken Schweisswerk uit het Duitse Nördlingen heeft de luidklok van de kerk gerestaureerd. De 890 kilo wegende klok zou al dateren van 1300. Ze is gevormd naar het originele model en voorzien van een nieuwe stalen klepel. (60-08)

KLIK voor informatie in andere SITES (Koppellink)