Handelingen

Steenbergen, Westdam 83 - Sint Gummarus

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (Overleg | bijdragen) op 28 mei 2015 om 16:23 (+ cat)


Algemene gegevens
Genootschap : Rooms Katholieke Kerk
Gemeente : Steenbergen
Plaats : Steenbergen
Adres : Nieuwstad 21
Provincie : Noord-Brabant
Jaar ingebruikname : 1902
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk : Gummarus
Architect : Cuypers, P.J.H. & J.Th.J en Stuyt, J.
Monument-status: Rijksmonument 34519
Inventarisatienummer: 08263


Geschiedenis

Plattegrond. Bron: Kerken in het Bisdom Breda, Auteur: Ton van Nijnatten. Uitgeverij: Buijten en Schipperheijn B.V. juni 2004.

De huidige St. Gummaruskerk vervangt een kerk uit begin negentiende eeuw, die te klein geworden was. De kerk behoort tot de belangrijkste latere werken in het oeuvre van dr. P.J.H. Cuypers, zij het dat het ontwerp gewijzigd is uitgevoerd door zijn zoon Jos en Jan Stuyt. Door oorlogshandelingen zwaar beschadigd in 1944, herstel 1949, toren herbouwd in 1960. Grote restauratie met zgn. kanjersubsidie, jaren 2000.

opname 10-07-2010 © Edward Ippel Hoorn
opname 10-07-2010 © Edward Ippel Hoorn

Monumentomschrijving Rijksdienst

St.Gummarus, 1900-1902, P.J.H.Cuypers. Bouw geleid door J.Th.J.Cuypers en Jan Stuyt, die het voorontwerp uit 1899 ingrijpend wijzigden. Driebeukige basiliek met centraliserende plattegrond, die zich door toevoeging van kapellen naar het transept toe verbreedt. Zware ronde kruisingstoren, geflankeerd door vierkante hoektorentjes. Driedelige vensters, rechthoekige pijlers en scheibogen. Netgewelven over de hoofdbeuken. De constructieve delen in het interieur zijn als schoon-werk in gele baksteen uitgevoerd, de wandvlakken zijn gepleisterd. Hersteld na zware oorlogsschade 1949-1950. Klokkenstoel met klok van Gebr. Van Bergen, Midwolda, stationsklok van 's Hertogenbosch, ±1920, diam. 33 cm.


Monumentomschrijving CultuurHistorische Waardekaart

  • Bouwperiode: 1900-1902
  • Architect: Cuypers, P.J.H.
  • Bijzonderheden: Gewijzigd uitgevoerd door J. Cuypers en J. Stuyt.

Driebeukige kruisbasiliek met centraliserende plattegrond, die zich door toevoeging van kapellen naar het transept toe verbreedt. Zware ronde kruisingstoren met hoog kegeldak geflankeerd door vierkante hoektorentjes. Door de opeenstapeling der massa's en daken der zijbeuken, kapellen en de absis ontstaat vooral aan de oostzijde een zeer markant silhouet. De detaillering van de aanbouwen en de deuren verraadt invloed van de Nieuwe Kunst. Inwendig driedelige vensters, rechthoekige pijlers en scheibogen, netgewelven over de hoofdbeuken. De constructieve delen in het interieur zijn als schoon werk in gele baksteen uitgevoerd, de wandvlakken gepleisterd, neoromaanse altaren. Hersteld na zware oorlogsschade in 1949-1950, waarbij alle kappen en de vieringtoren zijn vernieuwd. Voor de kerk een H. Hartbeeld ca. 1940-50, brons.

Orgels

Hoofdorgel

Het nimmer voltooide hoofdorgel met drie manualen en pedaal uit 1951 werd geleverd door de firma Gebr. Vermeulen (Weert). Er is in 2011 een tweede verplaatsbare speeltafel geplaatst met een digitale aansturing.

Koororgel

Het koororgel (Rijksmonument) met één manuaal en aangehangen pedaal is in 1903 vervaardigd door Maarschalkerweerd & Zoon (Utrecht) voor het Sint Jozefgesticht te Roosendaal. Sinds 1978 staat het in de kerk van Steenbergen.

Kistorgel

Het kistorgel is gebouwd door firma Pels & van Leeuwen in 1970.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur


Interieur