Handelingen

Steenwijk, Onnastraat 44 - Binnenkerk (1922 - 2012)

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (Overleg | bijdragen) op 16 aug 2019 om 11:38 (Geschiedenis)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Binnenkerk
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Overijssel
Gemeente: Steenwijkerland
Plaats: Steenwijk
Adres: Onnastraat 44
Postcode: 8331HM
Inventarisatienummer: 10589
Jaar ingebruikname: 1922
Architect: Radstake, B.J.
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Interessant kerkgebouw met toren.

Verving een oudere kerk uit 1842, een zogenaamde A kerk.

Die oudere kerk is buiten gebruik gesteld in 1922, nadat de huidige Gereformeerde Kerk in gebruik was genomen.

Die oudere kerk is vervolgens gesloopt.

In de media

  • Uit Steenwijkercourant d.d. 2 maart 2012.

De gereformeerde kerk aan de Onnastraat in Steenwijk zal zondag 4 maart volzitten. Het wordt een bijzondere en naar verwachting emotionele dienst, want het is de laatste in deze kerk. Het monumentale gebouw staat te koop. Voortaan worden de diensten gehouden in de Grote of St. Clemenskerk.

  • Uit RTVoost.nl d.d. 21 maart 2015

De Protestantse Gemeente te Steenwijk is in gesprek met een mogelijke koper van de gereformeerde kerk aan de Onnastraat. De geïnteresseerde wil in het gemeentelijke monument seniorenappartementen bouwen.

Orgel

Het orgel is in 1954 gebouwd door de firma Valckx & Van Kouteren & Co. (Rotterdam). Adviseur is Henk Pijlman (Meppel).

Dispositie
  • Manuaal 1: Prestant 16' - Prestant 8' - Concertfluit 8' - Bourdon 8' - Octaaf 4' - Fluit 4' - Quint 2⅔' - Octaaf 2' - Mixtuur 2' 4-6 sterk - Cornet 4' 4 sterk discant - Trompet 8'.
  • Manuaal 2, in zwelkast: Prestant 8' - Zacht Gedekt 8' - Gamba 8' - Prestant 4' - Openfluit 4' - Nasard 2⅔' - Woudfluit 2' - Scherp 1' 3 sterk - Schalmei 8' - Tremulant.
  • Pedaal: Prestant 16' (transm.) - Subbas 16' - Octaafbas 8' (unit) - Gedektbas 8' (unit) - Koraalbas 4' (unit) - Bazuin 16'.
  • Koppelingen: P + I - P + II - P + II 4' - I + II - I + II 4'.
  • Speelhulpen: 5 vaste combinaties (P, MF, F, FF, T) - vrije combinatie - aut. piano-pedaal - Generaal-crescendo.

Elektro-pneumatische kegelladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.

  • 2015 Het in Steenwijk overbodig geworden orgel verhuist naar Letland. Het zestig jaar oude muziekinstrument van de voormalige gereformeerde kerk aan de Onnastraat gaat binnenkort per vrachtwagen naar het land aan de Oostzee.

In de media

  • Uit RTVoost.nl d.d. 14 december 2015

De gereformeerde kerk aan de Onnastraat in Steenwijk is verkocht. Het pand stond na een fusie jarenlang te koop. De kerk en aangrenzend centrum De Schutse leveren 545.000 euro op. Het orgel uit 1954 is verkocht aan een kerkelijke gemeente in Litouwen. Het instrument is al ontmanteld. Dinsdag gaat het op transport. Het orgel levert de kerkelijke gemeente 10.000 euro op. De oude gereformeerde kerk, een gemeentelijk monument uit 1922, stond sinds 2012 te koop. Het bouwwerk met toren lag moeilijk in de markt. Dat kwam vooral door de monumentstatus. Die status kreeg het pand pas een jaar of vier geleden. Gereformeerd en hervormd Steenwijk gaan sinds 2011 door één deur. Beide gemeenten fuseerden tot de Protestantse Gemeente te Steenwijk. Uiteindelijk werd gekozen voor de Clemenskerk als kerk voor de in totaal 3000 leden van de nieuwe kerkelijke gemeente. De Protestantse Gemeente in Steenwijk is blij met de verkoop. Het pand drukte zwaar op de begroting van de gemeente die het financieel zwaar heeft en bezig is met een reorganisatie. In de panden worden zorgappartementen gebouwd. Een projectontwikkelaar is in een ver gevorderd stadium met de gemeente Steenwijkerland als het gaat om een omgevingsvergunning en een wijziging van het bestemmingsplan.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur