Handelingen

Ter Apelkanaal, Ter Apelkanaal Oost 128 - Hervormde Evangelisatie: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

(kaart hersteld + pc)
(Geschiedenis)
Regel 51: Regel 51:
  
 
==Geschiedenis==
 
==Geschiedenis==
Dit kerkje lag bij het sluisje op de grens van de buurtschappen Ter Apelkanaal en Jipsingboermussel en ressorteerde onder de hervormde gemeente Musselkanaal. De houten kapel werd gesticht in 1926 en is inmiddels gesloopt.
+
Dit kerkje lag bij het sluisje op de grens van de buurtschappen Ter Apelkanaal en Jipsingboermussel en ressorteerde onder de hervormde gemeente Musselkanaal.  
 +
 
 +
Het gebouw, een klein houten, groen geverfde kerk werd in 1926 aangekocht van de kerkgemeente Klazienaveen-Noord en door vrijwilligers in een iets andere vorm op het erf van de familie Middelkamp opgebouwd om daarna in gebruik te worden genomen als zondagsschool. Eens in de veertien dagen was er een kerkdienst. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werd de klok uit de kerktoren gehaald en veilig ''opgeborgen'' om na de oorlog op de begraafplaats in Ter Apelkanaal te worden geplaatst. Daar staat ze nog steeds. Omdat de restauratiekosten van het kerkje niet meer op te brengen waren is het kerkje in 1992 afgebroken.
 +
* (Bron:Artikel [https://terapelercourant.nl/artikel/638964/vervlogen-tijden-over-de-zondagskerk-in-ter-apelkanaal.html Jakob Been] in de Terapelercourant.)
  
 
==Afbeeldingen==
 
==Afbeeldingen==

Versie van 18 mei 2019 om 12:03


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Evangelisatielokaal
Genootschap: Ned. Hervormde Evangelisatie
Provincie: Groningen
Gemeente: Westerwolde
Plaats: Ter Apelkanaal
Adres: Ter Apelkanaal Oost 128
Postcode: 9563RA
Inventarisnr.: 14615 en 14616
Jaar ingebruikname: 1926
Architect:
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

Dit kerkje lag bij het sluisje op de grens van de buurtschappen Ter Apelkanaal en Jipsingboermussel en ressorteerde onder de hervormde gemeente Musselkanaal.

Het gebouw, een klein houten, groen geverfde kerk werd in 1926 aangekocht van de kerkgemeente Klazienaveen-Noord en door vrijwilligers in een iets andere vorm op het erf van de familie Middelkamp opgebouwd om daarna in gebruik te worden genomen als zondagsschool. Eens in de veertien dagen was er een kerkdienst. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werd de klok uit de kerktoren gehaald en veilig opgeborgen om na de oorlog op de begraafplaats in Ter Apelkanaal te worden geplaatst. Daar staat ze nog steeds. Omdat de restauratiekosten van het kerkje niet meer op te brengen waren is het kerkje in 1992 afgebroken.

  • (Bron:Artikel Jakob Been in de Terapelercourant.)

Afbeeldingen