Terneuzen, Kerklaantje 1 - Gereformeerde Gemeente in Nederland
Uit Reliwiki
Algemene gegevens | |
---|---|
Naam kerk: | Gereformeerde Gemeente in Nederland |
Genootschap: | Geref. Gemeenten in Nederland |
Provincie: | Zeeland |
Gemeente: | Terneuzen (Serlippens) |
Plaats: | Terneuzen |
Adres: | Kerklaantje 1 (Serlippens) |
Postcode: | 4532JK |
Inventarisatienummer: | 15508 |
Jaar ingebruikname: | 2002 |
Architect: | Vroegindeweij, D., Middelharnis |
Huidige bestemming: | kerk |
Monument status: | geen |
Geschiedenis
Verzorgde "refodome" met dakruiter. Het grootste kerkgebouw in Terneuzen.
De GGN gebruikte nog altijd het gebouw aan de Vlooswijkstraat 50, in 1888 gebouwd voor de Gereformeerde gemeente. De kerk werd oud en te klein. Op zaterdag 15 juni 2002 is aan het Kerklaantje 1 in de wijk Serlippens Oost een splinternieuwe kerk in gebruik genomen. In de door archb. D. Vroegindeweij BV te Middelharnis ontworpen kerk is ruimte voor 650 kerkgangers. Verder zijn er een hal met garderobe en toiletten, een kerkenraadkamer, twee vergaderzalen en een keuken. Omdat het om een streekgemeente gaat is er parkeerruimte voor 150 fietsen en 150 auto's. Orgelmakerij Steendam te Roodeschool maakte uit Adema-orgels uit Kuinre (1867), Wolvega (1864) en Leeuwarden (1866) een "nieuw" Adema-orgel met een mooie orgelkas. Het orgel is in december 2002 geplaatst.
In de media
Uit Reformatorisch Dagblad, 21 juli 2000
Burgemeester drs. R.C.E. Barbé van Terneuzen gaf gisteren het startsein voor de bouw van een nieuwe kerk van de plaatselijke gereformeerde gemeente in Nederland op een deel van het terrein Serlippens-Oost. Het bedehuis komt op een terp te staan en zal naar schatting 4,3 miljoen gulden gaan kosten.
Het huidige kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Nederland staat aan de Vlooswijkstraat, in het centrum van Terneuzen. Parkeerproblemen en hoge onderhoudskosten waren redenen om een nieuw gebouw elders neer te zetten. De keus viel op het plangebied Serlippens-Oost, waar zich enkele decennia geleden een gemeentelijke stortplaats bevond. Door een functionele sanering en beheersmaatregelen onder toezicht van de provincie Zeeland is het terrein geschikt gemaakt voor de nieuwe bestemming.
Gisteren werden de eerste ladingen grond ingereden die nodig zijn om een terp van 2,5 meter te maken waarop de kerk komt te staan. Burgemeester Barbé schoof de opgebrachte grond met een bulldozer glad. Ouderling J. L Wisse sprak een kort woord naar aanleiding van Psalm 87:1: ”Zijn grondslag is op de bergen der heiligheid.”
Het nieuwe gebouw krijgt een kerkzaal voor 650 mensen en onder meer twee vergaderzalen voor 75 en 150 personen, met ruimte voor een kerkelijke bibliotheek. De kerk heeft een regionale functie. Daarom worden 150 parkeerplaatsen aangelegd; fietsers krijgen de beschikking over twee overdekte stallingen voor in totaal 150 fietsen.
De bouwkosten zijn geraamd op 4,3 miljoen gulden, maar besparingen zijn mogelijk doordat een aantal werkzaamheden door gemeenteleden wordt verricht. Voor een ander orgel wordt te zijner tijd een apart budget beschikbaar gesteld.
Architect van het kerkgebouw is het Buro voor Architectuur en Ruimtelijke Ordening D. Vroegindeweij BV in Middelharnis. Uitgangspunt voor de vormgeving en de inrichting van het kerkgebouw is volgens scriba C. de Kraker dat het „sober, eenvoudig en functioneel is, waarbij de woordverkondiging in de eredienst centraal dient te staan en het gebouw als een protestantse kerk herkenbaar is, staande midden in de samenleving met een duidelijke uitstraling naar die samenleving.”
De gereformeerde gemeente in Nederland van Terneuzen telt 499 leden en 434 doopleden.
Het kerkgebouw werd in gebruik genomen op 15 juli 2002, tijdens een speciale kerkdienst. Ds. F. Mallan, emeritus predikant te Alblasserdam ging in deze dienst voor. Het godshuis, gelegen op een 2,5 meter hoge terp aan het Kerklaantje in Serlippens-Oost, biedt plaats aan 640 mensen. Daarnaast zijn er twee vergaderzalen voor respectievelijk 75 en 150 personen.
- Uit Reformatorisch Dagblad, 15 juni 2002.
In Terneuzen neemt emeritus predikant ds. F. Mallan uit Albasserdam vanmiddag de nieuwe kerk van de gereformeerde gemeente in Nederland in gebruik. Het godshuis, gelegen op een 2,5 meter hoge terp aan het Kerklaantje in Serlippens-Oost, biedt plaats aan 640 mensen. Daarnaast zijn er twee vergaderzalen voor respectievelijk 75 en 150 personen, met ruimte voor een kerkbibliotheek.
Omdat de gemeente een regionale functie heeft, zijn er bij de kerk 150 parkeerplaatsen aangelegd. De twee fietsenstallingen bieden plaats aan 150 fietsen.
De bouw, die in juni van het vorig jaar is begonnen, kostte 2,3 miljoen euro. De gemeenteleden en derden hebben een steentje bijgedragen aan de bouw, waardoor de kosten gedrukt konden worden.
Binnenkort krijgt de gereformeerde gemeente in Nederland van Terneuzen de beschikking over een historisch orgel. Dit tweeklaviers instrument is samengesteld uit onderdelen van Adema-orgels uit Wolvega, Leeuwarden en Kuinre.
Het huidige kerkgebouw staat aan de Vlooswijkstraat, in het centrum van Terneuzen. Meer dan een eeuw werd hier gekerkt. Parkeerproblemen en hoge onderhoudskosten waren redenen om een nieuw gebouw neer te zetten. De gereformeerde gemeente in Nederland van Terneuzen, die geen eigen predikant heeft, telt 493 leden en 442 doopleden.
Buro voor Architectuur en Ruimtelijke Ordening D. Vroegindeweij uit Middelharnis tekende voor het ontwerp van het nieuwe gebouw. Het Terneuzense aannemersbedrijf Gebroeders Van der Poel nam de bouw voor zijn rekening.
- Uit Reformatorisch Dagblad, 19 mei 2009.
De gereformeerde gemeente in Nederland te Terneuzen krijgt volgende week dinsdag na veertig jaar vacant te zijn geweest weer een eigen predikant. In het kerkblad De Wachter Sions laat de kerkenraad weten dat de bevestigings- en intrededienst van kandidaat J.A. Weststrate slechts toegankelijk is voor de eigen leden en genodigden. „Dat klinkt niet erg gastvrij, maar de ruimte is helaas beperkt.”
De Zeeuws-Vlaamse gereformeerde gemeente in Nederland heeft van de gemeente Terneuzen een vergunning gekregen om voor deze gelegenheid 1100 mensen welkom te heten in het kerkgebouw. Normaal gesproken mag het kerkgebouw van de brandweer maximaal 850 kerkgangers herbergen. Een groter kerkgebouw in Terneuzen is er niet.
De kerkenraad attendeert de genodigden in De Wachter Sions er verder op dat in de gereformeerde gemeente in Nederland te Terneuzen de psalmberijming van Datheen gebruikt wordt.
- Uit Reformatorisch Dagblad, 23 november 2010.
De gereformeerde gemeente in Nederland te Terneuzen bestaat dit jaar 150 jaar. In de dankdagdienst op 25 november zal hieraan ’s avonds aandacht worden besteed.
Ter gelegenheid van het jubileum verschijnt een boek met daarin preken en een korte levensschets van de twaalf predikanten die de gemeente gediend hebben, aangevuld met een preek van ds. F. Mallan ter gelegenheid van de opening van het kerkgebouw in 2002.
Aan de wieg van de gemeente stond D. Bakker, die in de omgeving geboren is en in Zeeuws-Vlaanderen ook in Axel een gemeente stichtte. De ledeboeriaanse gemeente koos in 1887 voor de Doleantie, ging van 1889 tot 1894 als vrije gemeente verder en keerde daarna terug tot de ledeboeriaanse gemeenten. De bekende ds. L. Boone, die in 1907 niet meeging met de vereniging van ledeboeriaanse en kruisgemeenten, werd er bevestigd als predikant. Daarna volgden de predikanten J.R. van Oordt (1904-1907), A. Janse (1908-1910), J. Fraanje (1912-1913), D.C. Overduin (1915-1918), B. van Neerbos (1921-1932), D.L. Aangeenbrug (1950-1960) – in wiens tijd de gemeente koos voor de Gereformeerde Gemeenten in Nederland –, J. Pannekoek (1965-1970) en J.A. Weststrate (2009-heden).
De gemeente telt ongeveer 900 leden.