Handelingen

Terneuzen, Noordstraat 62 - Grote Kerk

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (Overleg | bijdragen) op 13 mrt 2022 om 17:54 (Kaart hersteld+aanv)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Grote Kerk
Genootschap: Ned. Hervormde Kerk
Provincie: Zeeland
Gemeente: Terneuzen
Plaats: Terneuzen
Adres: Noordstraat 62
Postcode: 4531GG
Sonneveld-index: 06781
Jaar ingebruikname: 1885
Architect: na te gaan
Huidige bestemming: cultureel centrum
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Interessante, grote neokerk met toren. Deze Grote Kerk uit 1885 verving een kerk uit 1612. Sinds 1999 is de kerk ook in gebruik als cultureel centrum en worden beperkt diensten gehouden. Het orgel is gebouwd in 1928 door firma Valckx & Van Kouteren & Co., Rotterdam. In 2018 is het orgel in de R.K. St. Barbarakerk in Breskens, dat daar nauwelijks meer werd gebruikt, overgeplaatst naar de Grote Kerk in Terneuzen (info van "Orgels in Zeeland").

In de media

  • Uit Het Vaderland, 22 Juni 1941.

In de Ned. Herv. Kerk te Terneuzen zal een nieuwe kansel met bijbehooren worden geplaatst. De benoodigde gelden hiervoor zijn in hoofdzaak bijeengebracht door de Vereeniging van Herv. Jongeren en het Kerkkoor. Het geheel is ontworpen naar aanleiding van door belangstellende en deskundige gemeenteleden ingezonden ontwerpen en plannen, Het Instituut voor Religieuze en Kerkelijke Kunst te Utrecht verleent in dezen haar medewerking. Zij heeft daartoe ir. Rothuizen ult Middelburg als adviseur aangewezen. Verder is men van plan het orgel met enkele registers uit te breiden.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 5 juni 2007.

De stichting Behoud Grote Kerk Terneuzen krijgt van de gemeente een financieel steuntje in de rug van 145.000 euro, uitgesmeerd over vier jaar. De stichting zet zich al jaren in om het markante kerkgebouw in de Noordstraat te behouden en te gebruiken voor sociale, culturele en maatschappelijke activiteiten. Volgens Burgemeester en Wethouders is de stichting de afgelopen jaren in die opzet geslaagd. De kosten voor het noodzakelijke onderhoud, waarmee in de periode tussen 2007 en 2011 een bedrag is gemoeid van 145.000 euro, kunnen door de stichting echter niet opgebracht worden. „Daarom willen we de helpende hand bieden”, zegt wethouder Van Schaik. „We vinden het belangrijk dat de kerk behouden blijft. Dat geldt ook voor de Willibrordustoren.”

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur