Handelingen

Tilburg, Capucijnenstraat 76 - Klooster van de Fraters van Tilburg

Uit Reliwiki

Versie door Loekie (Overleg | bijdragen) op 10 jun 2012 om 14:20


Algemene gegevens
Genootschap : RK kapel in onderwijsinrichting
Gemeente : Tilburg
Plaats : Tilburg
Adres : Capucijnenstraat 76
Provincie : Noord-Brabant
Jaar ingebruikname : 1894
Huidige bestemming: studio, audio
Naam kerk : Antonius v. Padua
Architect : Abeelen, J.H. van den
Monument-status: Rijksmonument
Geschiedenis

Inmiddels gesloopt klooster van de Fraters van Tilburg. De in de 1933 nieuw gebouwde kloosterkapel door architect C Panis is behouden en doet dienst als geluidsstudio.

Inleiding

Fraterhuis uit 1894, gebouwd in een sobere bouwtrant naar ontwerp van architect H. van den Abeelen.MIP omschrijving (MIP nummer: RT109-002675)

Naam monument

St. Antoniusgesticht

Gevels en materialen

Baksteen, kruisverband. Hardstenen plint. Lekdorpels. Middenrisaliet met topgeveltje. Speklagen. Fries met bloktand en geprofileerde gootlijst op bakstenen consoles.

Vensters en deuren

Houten kozijnen met vierentwintigruitsramen. Dubbele paneeldeur met tienruits bovenlicht. Segmentbogen met siermetselwerk in de boogvelden. Kapel heeft spitsboogvensters met glas-in-lood vulling.

Dak en bedekking

Fraterhuis en weeshuis: gebroken kap met leidekking en houten dakkapellen. Kapel heeft verspringend zadeldak met geglazuurde romaanse pannen dakruiter.

Bijgebouwen

1927: aanbouw aan achterzijde van Eduard Cuypers (o.a. broodkamer, toiletten en verbindingsgang naar kapel). 1933: constant Panis bouwt recreatiezaal, muziekkamer, veranda en kapel. (vervolg zie omschrijving)


Bijzonderheden

Samengesteld gebouwencomplex, gebouwd vanaf 1894. Fraterhuis en jongensweeshuis zijn in een stompe hoek op elkaar gebouwd en schuin op de weg geplaatst. Fraterhuis tweelaags en weeshuis is eenlaags. Kapel gebouwd met baksteen in kruisverband.

Omschrijving

vervolg bijgebouwen: 1936: Constant Panis bouwt nieuwe woonvleugel met schilddak. Om het terrein lopende schansmuur: ezelsrug, bloktand, lisenen.