Handelingen

Tilburg, Heuvelring 122 - Jozef (Heuvelse Kerk)

Uit Reliwiki

Versie door Loekie (Overleg | bijdragen) op 21 nov 2009 om 13:20


Algemene gegevens
Genootschap : Rooms-Katholieke Kerk
Gemeente : Tilburg
Plaats : Tilburg
Adres : Heuvelring 122
Provincie : Noord-Brabant
Jaar ingebruikname : 1872
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk : Jozef
Architect : Tulder, H.J.van, Donders J (uitbreidingen)
Monument-status: Rijksmonument
Inventarisatienummer: 08332
opname 23-08-2006 foto. Edward Ippel. Hoorn.
opname 23-08-2006 foto. Edward Ippel. Hoorn.
opname 23-08-2006 foto. Edward Ippel. Hoorn.
opname 23-08-2006 foto. Edward Ippel. Hoorn.

Geschiedenis

St. Jozef (Heuvelkerk), 1872-1889, H.J. van Tulder. Driebeukig neogotische kruisbasiliek met straalkapellen rond de apsis, schoorbogen en westfront met twee torens, die achtkanten met frontalen en hoge spitsen dragen (voltooid 1888-1889). Het gepleisterde interieur heeft gelede pijlers, traceringen in hoog-gotische trant boven de scheibogen en stenen kruisribgewelven. Over de kruising een stergewelf. Belangrijk werk uit Van Tulders tweede periode, met invloeden, zowel van de rijpe Franse gotiek als van de St. Jan in Den Bosch. In hout gesneden neogotisch vleugelaltaar door H. van der Geld. Neogotische orgelkas. Orgel met Hoofdwerk, Positief, Echo en vrij Pedaal, in 1894 gebouwd door F.C. Smits II. Transept in de jaren vijftig uitgebreid met lage zijarmen. Koororgel met twee manualen en vrij pedaal, gemaakt door F.B. Loret uit Mechelen in 1858 voor de rectoraatskerk van de Fraters aan de Gasthuisstraat te Tilburg, in 1905 overgeplaatst naar de O.L.Vrouwe van het H. Hart, in 1974 geplaatst in de H. Theresiakerk en in 1998 aangekocht als koororgel voor de St. Jozefkerk, eveneens te Tilburg. Gaaf bewaard instrument van Loret, karakteristiek voor het werk van de maker en de tijd van ontstaan. Mechanisch torenuurwerk, 19de eeuw, later voorzien van elektrische opwinding.

MIP omschrijving (MIP nummer: RT109-002972)

Naam monument

St. Jozef (Heuvel) kerk

Bouwstijl

Neo-Gotiek

Bouwperiode

Van: 1872 tot: 1889

Gevels en materialen

Gevels in baksteen. Gevel verder voorzien van hardstenen decoraties vensteromlijstingen, cordonlijsten, traceerwerk enz. Topgevel tussen twee torensvoorzien van klok en de bouwdatum in smeedijzer.

Vensters en deuren

Drie spitsboogportalen met hardstenen omlijstingen (Wimbergen). Grootrondboogvenster in westfront, geflankeerd door twee grote spitsboogvensters.

Dak en bedekking

Samengestelde daken met leidekking (maasdekking).

Bijgebouwen

Neogotisch houten vleugelaltaar van H. van der Geld. Neogotische orgelkas. Voorde kerk een pleintje met Heilig Hartbeeld van gegoten brons op sokkel metborstwering met smeedijzeren hekwerk.


Interieur

epleisterd. Gelede pijlers, traceringen in hooggotische trant boven desc heibogen en stenen kruisribgewelven. Over de kruising een stergewelf.

Bijzonderheden

Bakstenen kerkgebouw met twee torenfront, gebouwd tussen 1872 en 1889. Defacade werd in 1988 gerestaureerd. Driebeukige kruisbasiliek. Transept in dejaren '50 uitgebreid met lage zijarmen.

Omschrijving

Driebeukige neogotische kruisbasiliek met straalkapellen rond de absis en schoorbogen. Westfront heeft twee torens met achtkanten met frontalen en hoge spitsen (1888-1889). Horizontale en verticale geleding door de portalen met spitsbogen, spitsboogfriezen en getrapte steunberen.

Externe link

Over het koororgel

http://www.orgelnieuws.nl/wcms/modules/news/article.php?storyid=2860

Afbeeldingen