Handelingen

Tilburg, Noordhoekring - Heilig Hart van Jezus

Uit Reliwiki

Versie door Wesselink (Overleg | bijdragen) op 4 okt 2011 om 18:40 (Juiste locatie kaart aangeduid)


Algemene gegevens
Genootschap : Rooms Katholieke Kerk
Gemeente : Tilburg
Plaats : Tilburg
Adres : Noordhoekring
Provincie : Noord-Brabant
Jaar ingebruikname : 1898
Huidige bestemming: gesloopt
Naam kerk : H. Hart van Jezus
Architect : Cuypers, P.J.H.; J. Th. J.
Monument-status: n.v.t.

Geschiedenis

Voormalige r.-k. parochiekerk H. Hart van Jezus in Tilburg. Ook wel bekend als de "Noordhoekse Kerk". Geconsacreerd 1898. Belangrijk laat werk in het oeuvre van dr. P.J.H. Cuypers. De hoge westtoren is wegens geldgebrek niet uitgevoerd. Wel een vieringtoren op kruising schip-transept. Uitgebouwd westportaal later toegevoegd door Cuypers' zoon Jos.

De kerk was een grote, driebeukige neogotische kruisbasiliek met zeer brede hoofdbeuken (14 meter). Daarmee was de kerk vooruitstrevend in liturgisch opzicht: alle gelovigen vonden in het middenschip een plaats met onbelemmerd zicht op het altaar. Smalle en lagere absis, voorzien van omgang. Het schip was van een zogenaamd alternerend of gebonden stelsel van pijlers en zuilen voorzien, hetgeen in het oeuvre van Cuypers regelmatig voorkomt. Het weidse interieur was door bakstenen kruisribgewelven overdekt, in hun soort de grootste bakstenen overwelving van Nederland. Over de viering een stergewelf. Decoratieve wandschilderingen later toegevoegd door E. Dekkers. Glas-in-lood uit ateliers Cuypers en Nicolas Zn. te Roermond.

De kerk kreeg kort na de inwijding grote bekendheid door de moord op het Tilburgse meisje Marietje Kessels (11), die aldaar in 1900 had plaatsgevonden. Na deze moord werd de kerk ontwijd en vervolgens opnieuw ingewijd in hetzelfde jaar.

Het interieur was bij liturgische vernieuwingen in de jaren 1960 versoberd en gemoderniseerd. De kerk is wegens teruglopend kerkbezoek gesloopt in 1975. Vooral door de gruwelijke moord op Kessels is de kerk tot op heden nog goed bekend in de Tilburgse geschiedenis.

Afbeeldingen

<gallery> Afbeelding:Tilburg, vm H. Hart van Jezus. ontwerp plattegrond.jpg|Plattegrond, zoals ontworpen door Cuypers. Uit Cuypers & Kalf, 1906 Afbeelding:Tilburg, vm H. Hart van Jezus. ontwerp Cuypers met toren.jpg|Ontwerp met toren. Uit Cuypers & Kalf, 1906