Handelingen

Tilburg, Noordhoekring - Heilig Hart van Jezus

Uit Reliwiki

Versie door Jan korpershoek (Overleg | bijdragen) op 21 jan 2014 om 16:04 (tabel; opmaak)


Gegevens locatie en gebouw
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Tilburg
Plaats: Tilburg
Adres: Noorhoekring
Bouwjaar/jaren: 1898
Architect: P.J.H. Cuypers; J.Th.J. Cuypers
Oorspr. bestemming: Rooms-katholieke kerk
Huidige bestemming: Gesloopt
Monumentstatus: Geen
Inventarisatienummer: 08330


Geschiedenis

Voormalige r.-k. parochiekerk H. Hart van Jezus in Tilburg. Ook wel bekend als de "Noordhoekse Kerk". Geconsacreerd 1898. Belangrijk laat werk in het oeuvre van dr. P.J.H. Cuypers. De hoge westtoren is wegens geldgebrek niet uitgevoerd. Wel een vieringtoren op kruising schip-transept. Uitgebouwd westportaal later toegevoegd door Cuypers' zoon Jos. De kerk was een grote, driebeukige neogotische kruisbasiliek met zeer brede hoofdbeuken (14 meter). Daarmee was de kerk vooruitstrevend in liturgisch opzicht: alle gelovigen vonden in het middenschip een plaats met onbelemmerd zicht op het altaar.

Smalle en lagere absis, voorzien van omgang. Het schip was van een zogenaamd alternerend of gebonden stelsel van pijlers en zuilen voorzien, hetgeen in het oeuvre van Cuypers regelmatig voorkomt. Het weidse interieur was door bakstenen kruisribgewelven overdekt, in hun soort de grootste bakstenen overwelving van Nederland. Over de viering een stergewelf. Decoratieve wandschilderingen later toegevoegd door E. Dekkers. Het meubilair was afkomstig uit het atelier Cuypers te Roermond; de gebrandschilderde ramen waren in de ateliers van Cuypers en Nicolas gemaakt.

De kerk kreeg kort na de inwijding grote bekendheid door de moord op het Tilburgse meisje Marietje Kessels, die aldaar in 1900 had plaatsgevonden. Na deze moord werd de kerk ontwijd en vervolgens opnieuw ingewijd in hetzelfde jaar. Het interieur was bij liturgische vernieuwingen in de jaren 1960 versoberd en gemoderniseerd. De kerk is wegens teruglopend kerkbezoek gesloopt in 1975.

Vooral door de gruwelijke moord op Kessels is de kerk tot op heden nog goed bekend in de Tilburgse geschiedenis.


Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Orgel