Handelingen

Tweede Exloërmond, Zuiderdiep 124 - Gereformeerde Kerk

Uit Reliwiki

Versie door Rijk0399 (Overleg | bijdragen) op 7 sep 2019 om 13:02 (Afbeeldingen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Kerk
Genootschap: Gereformeerde Kerken in Nederland
Provincie: Drenthe
Gemeente: Borger-Odoorn
Plaats: Tweede Exloërmond
Adres: Zuiderdiep 124
Postcode: 9571BG
Jaar ingebruikname: 1908
Architect: Klaas Prummel
Huidige bestemming: muziekschool
Monument status: Provinciaal monument

Geschiedenis

Relatief rijk gedetailleerde kerk, later verbouwd, o.a. nieuw torentje. Kerk gesloten voor de eredienst in 2002. In de in 1908 gebouwde Gereformeerde Kerk is zondag 3 februari 2002 de laatste kerkdienst gehouden.

Dit kerkgebouw is nu in gebruik als privémuziekschool.

Herbestemd

De gereformeerde kerk in Tweede Exloërmond is herbestemd tot muziekschool en cultuurhuis. Het provinciale monument, dat in 1908 midden in de veenkoloniën werd gebouwd, heet nu Odeon Cultuurhuis. De kerkzaal heeft met zijn afmetingen van 15 bij 25 meter een capaciteit van 125 zitplaatsen. Dat maakt het geschikt voor allerlei extra muzikale activiteiten, zoals feesten, partijen en repetities van culturele gezelschappen. Daarnaast beschikt het Odeon Cultuurhuis over twee oefenruimtes, die verhuurd kunnen worden voor diverse muzikale activiteiten zoals bandrepetities, koor repetities, zelfstudie en studio-opnames.

Orgel

Orgelmakerij Boogaard uit Rijssen heeft het Proper-orgel in de Gereformeerde Kerk van Zuidhorn (Gr.) gerestaureerd. Zaterdag 22 april 2006 is het weer in gebruik genomen. Het binnenwerk staat in een nieuwe orgelkas, met een mooi orgelfront, dat afkomstig is uit de onderhavige Gereformeerde Kerk in Tweede Exloërmond. (49-03/56-06)

Externe links

Afbeeldingen