Handelingen

Tzummarum, Buorren 33 - Gereformeerde Kerk (1924 - 2006)

Uit Reliwiki

De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Kerk
Genootschap: Gereformeerde Kerken in Nederland
Provincie: Friesland
Gemeente: Waadhoeke
Plaats: Tzummarum
Adres: Buorren 33
Postcode: 8851EL
Inventarisatienummer: 09671
Jaar ingebruikname: 1924
Architect: Nauta, A.
Huidige bestemming: repetitieruimte fanfareorkest
Monument status: Geen


Geschiedenis

Gebouwd op de plaats van de afgebroken voorganger.

Oorspronkelijk grote daktoren, buiten gebruik 2006.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 2 februari 2010.

De christelijke muziekvereniging De Bazuin uit Tzummarum, een dorp ten noorden van Franeker, heeft de voormalige gereformeerde kerk in het dorp aangekocht. Dat bevestigde woordvoerder Jan Osinga. Het huidige oefenpand, een voormalige kerk achter de Buorren, voldoet al lang niet meer. De ruimte is te klein en verkeert in slechte staat.

Na het samengaan van de plaatselijke hervormde gemeente en de gereformeerde kerk in 2005 ontstond de protestantse gemeente Tzummarum-Firdgum. Deze gemeente heeft de hervormde kerk laten opknappen. Er is onder meer een nieuw liturgisch centrum ontstaan. De neogotische Sint Martinuskerk dateert uit 1877.

De gereformeerde kerk, die in 1924 is gebouwd, onderging in 1965 een grondige verbouwing en staat sinds een aantal jaren leeg. De fanfare is al langer in onderhandeling om het gebouw te kopen. Nadat het niet lukte om dat samen met een andere vereniging te doen, is besloten het gebouw zelfstandig aan te kopen. Een drastische verbouwing van het interieur is nodig. Het gewelf wordt afgedekt met absorberende plafondplaten, zodat een verlaagd plafond ontstaat. Ook komen er gordijnen te hangen om het geluid te absorberen. Het exterieur ondergaat geen veranderingen. De muziekvereniging heeft afgelopen zaterdag open huis gehouden en is inmiddels een geldinzamelingsactie gestart.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur