Handelingen

Udenhout, Schoorstraat 16 - Mariakapel

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object:
Genootschap:
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Tilburg
Plaats: Udenhout
Adres: Schoorstraat 16
Postcode:
Sonneveld-index: 8428
Jaar ingebruikname:
Architect: Jos Bedaux te Tilburg]
Huidige bestemming: rooms-katholieke Mariakapel
Monument status: Gemeentelijk monumentGeschiedenis

Udenhout, gemeente Tilburg, Mariakapel; jk 29-08-2012

In de nadagen van de bevrijding van de Duitse bezetting in 1945 neemt Jan Meuwese, waarnemend burgemeester van Udenhout, het initiatief om een Mariakapel aan de Schoorstraat te bouwen. Dit ter nagedachtenis aan de verliezen van Udenhouters tijdens en kort na de oorlog.
Na inzameling van gelden kan aan architect Jos Bedaux uit Goirle de opdracht verleend worden om een ontwerp van de kapel te maken.
Op 4 mei 1946 wordt de eerste steen gelegd door burgemeester Meuwese. In het daarop volgende jaar is de kapel klaar. Diverse Udenhoutse bouwvakkers hebben aan de realisatie van de kapel meegewerkt.

In de kapel wordt een Mariabeeld van Luc van Hoek geplaatst.

Tijdens de dodenherdenking in 1948 wordt een gedenksteen, waarop de vijftien Udenhoutse oorlogsslachtoffers die omkwamen zijn vermeld, onthuld. Deze steen wordt in 1953 vervangen door een gedenksteen gemaakt door de beeldhouwer Leo Maümler, de maker van de kerkbanken.
In de kapel hangen tevens de plaquettes met de namen van omgekomen soldaten. Bij de bevrijding van Udenhout sneuvelden drie Engelse soldaten, ook hun namen prijken op een gedenkbord. Net zoals de namen van de gedeeltelijk Engelse, gedeeltelijk Canadese vliegtuigbemanning die in de nacht van 16 op 17 juni 1944 om het leven kwam in Biezenmortel.

En er hangt een plaquette ter herinnering aan de 491-the Bombardment Group H met daarop de namen van 18 Amerikanen, die het leven verloren bij de crash van een Amerikaanse bommenwerper op 18 september 1944.

In het Mariajaar 1954 komt glazenier Jacques Verheijen (1911-1989) uit het Limburgse Echt muurschilderingen en de gebrandschilderde ramen aanbrengen. Levensbomen met verschillende levensfasen sieren de boog rond het Mariabeeld.

In latere jaren wordt de kapel nog verfraaid door de bouw van een put, met een boog voor de putrand die door Smid van der Loo is gemaakt.

In 2018 aangewezen als Gemeentelijk monument.

  • Model voor deze prachtige kapel stond vermoedelijk de historische Mariakapel in Westelbeers, ook met een torentje aan de zijkant.

MIP omschrijving

(MIP nummer: RT111-005370)

  • Bouwperiode: 1950
  • Vensters en deuren: twee glas-in-lood ramen van Jacq. Verheijen (1954).
  • Dak en bedekking: zadeldak met leien.

Bijgebouwen: torentje onder zadeldak met leien. Smeedijzeren kruis en windvaan. Put met ijzeren takel. Interieur: muurschilderingen.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur