Handelingen

Urk, Singel 10 - Jachin Boaz

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (Overleg | bijdragen) op 30 aug 2021 om 09:43 (Kaart hersteld)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Jachin Boaz
Genootschap: Oud Geref. Gemeenten in Nederland
Provincie: Flevoland
Gemeente: Urk
Plaats: Urk
Adres: Singel 10
Postcode: 8321GT
Sonneveld-index: 01456
Jaar ingebruikname: 1960
Architect: Helmink, H.J.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Geen

Geschiedenis

Gebouwd als Christelijke Gereformeerde Kerk. Uitbreiding gebouw in 2006.

  • 2018 De kerk mag uitbreiden, aan de voorzijde van de pastorie wordt een nieuwe vleugel voor het kerkgebouw aangebracht. Er komen zo 400 extra plaatsen bij, en nieuwe vergaderzalen. Nu biedt het gebouw plaats aan 1200 kerkgangers. Het is een van de grootste kerken van dit kerkverband.

Orgel

Men maakt gebruik van een elektronisch Johannus orgel. De luidsprekers bevinden zich achter het schijnfront.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 14 februari 2006.

Het kerkgebouw van de oud gereformeerde gemeente in Nederland te Urk wordt uitgebreid. Er wordt een nieuwe vleugel aan de kerk gebouwd om extra zitplaatsen te creëren. De kerkenraad heeft besloten tegelijkertijd met de verbouwing een nieuw verwarmingssysteem aan te leggen. Het is de bedoeling dat de gehele kerk voorzien wordt van vloerverwarming. Het kerkgebouw van de Urker gemeente, dat dateert uit 1960, wordt te klein voor de 900 leden. De laatste jaren is de gemeente gegroeid. In de nieuwe vleugel zullen 300 zitplaatsen komen, waarvan ruim 100 op een galerij. De scriba verwacht dat de nieuwe vleugel in april in gebruik genomen kan worden. Gedurende de verbouwing kunnen de zondagse kerkdiensten gewoon doorgaan. De nieuwbouw wordt uitgevoerd door aannemersbedrijf Post uit Urk.

  • Uit: Reformatorisch Dagblad, 25 april 2016

De oud gereformeerde gemeente in Nederland in Urk heeft het plan het historische Vollebregtorgel uit de rooms-katholieke Lourdeskerk in Haaksbergen aan te kopen. Dat meldt Omroep Flevoland. In de Jachin Boazkerk in Urk, die in 1960 werd gebouwd en in 2005 werd uitgebreid tot bijna 1200 zitplaatsen, werd altijd bij een elektronisch Johannesorgel gezongen. De kerk gaat nu opnieuw uitbreiden en in dat verband kijkt de gemeente uit naar een ander orgel. De kerk heeft nu het oog laten vallen op het drieklaviers orgel (38 stemmen) uit de rooms-katholieke Lourdeskerk in Haaksbergen. Dat instrument werd in 1859 gebouwd voor de Maria Hemelvaartkerk in Leiden. In 1941 kwam het in de hervormde kerk van Wassenaar terecht. Bij die gelegenheid werd het omgebouwd tot een drieklaviers pneumatisch instrument. In 1967 plaatste Jos H. Vermeulen het orgel over naar Haaksbergen. Daarbij werd de dispositie gewijzigd en de tractuur elektropneumatisch gemaakt. De originele kas is verdwenen, wel zijn de originele frontpijpen aanwezig en gebruikt in het huidige open front.

  • (Volledig bericht:RD.nl)

Externe links


Afbeeldingen

Exterieur

Interieur