Handelingen

Utrecht, Biltstraat 123 - O.L. Vrouw ten Hemelopneming (1894 - 1972)

Uit Reliwiki

Versie door JvN (Overleg | bijdragen) op 16 jul 2018 om 10:41 (aanvulling)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: O.L. Vrouw ten Hemelopneming
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Utrecht
Gemeente: Utrecht
Plaats: Utrecht
Adres: Biltstraat 123
Postcode: 3572AA
Jaar ingebruikname: 1894
Architect: Tepe, W.V.A.
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen


Geschiedenis

Voormalige R.K. parochiekerk O.L. Vrouw ten Hemelopneming aan de Biltstraat, ontworpen door W.V.A. Tepe (1840-1920), ingewijd in 1894. De kerk behoorde tot de belangrijkste en grootste werken van architect Tepe.

Grote driebeukige neogotische hallenkerk zonder fronttoren, gebouwd onder invloed van de Westfaalse gotiek: rijzige beuken van gelijke hoogte; de zijbeukstraveeën waren voorzien van steekkappen; veelhoekig gesloten kapellen naast het koor; tweezijdig gesloten kapellen naast de voorgevel. Tegen de oostelijke uitbouw ten behoeve van het zangkoor stond een achthoekige traptoren met spits. Gepleisterd interieur, overdekt door kruisribgewelven. Altaren afkomstig uit atelier F.W. Mengelberg, glas-in-lood uit ateliers H. Geuer en O. Mengelberg. Tegen de wanden achter hoofd- en zijaltaren bevonden zich decoraties, vervaardigd met de zogenaamde vermurailtechniek (muurglasschildering), door Joep Nicolas uit 1930.

Als gevolg van teruglopend kerkbezoek buiten gebruik gesteld en vervolgens gesloopt in de zomer van 1972. Ter plaatste werd een kleinere kerkzaal in een nieuw complex gebouwd, die inmiddels ook weer buiten gebruik is.

Naar aanleiding van de sloop van deze kerk werd in de zomer van 1973 een tentoonstelling opgezet in het toenmalige Aartsbisschoppelijk Museum te Utrecht (thans Catharijneconvent). De titel van deze tentoonstelling was "Het Gat in de Biltstraat". Thema was de teloorgang van veel neogotische kerken en hun inventaris, die toen aan de orde was. Van deze tentoonstelling is toen ook een catalogus verschenen, met foto's van (de ontluisterende sloop van) deze kerk. In tentoonstelling en catalogus was ook aandacht voor andere neogotische kerken in Utrecht, o.a. de (toen nog niet gesloopte, maar wel gesloten), St. Monicakerk.

De nog wel bestaande R.K. Kerk St. Jan de Doper aan de Verlengde Hoflaan in Arnhem lijkt in veel opzichten op deze voormalige kerk in Utrecht: plattegrond, Mengelberg altaren, traptoren (tegen de rechter zijbeuk).


Voorgaande gebouwen

Externe links

Afbeelding

Exterieur


Interieur