Handelingen

Utrecht, Herenweg - Monica (1886 - 1972): verschil tussen versies

Uit Reliwiki

(Evert Margry (1841 - 1891))
(Afbeeldingen)
Regel 62: Regel 62:
 
==Afbeeldingen==
 
==Afbeeldingen==
 
<gallery>
 
<gallery>
 +
Bestand:UtrechtMonicaRK1.jpg | foto jaren '60, maker onbekend
 
Afbeelding:04424 Utrecht vm.RK. Monica 1886 gesloopt 1977 Herenweg Utr. opname 1963 foto. André van Dijk. Kerkenverzamelaar..jpg|foto. André van Dijk. Kerkenverzamelaar.
 
Afbeelding:04424 Utrecht vm.RK. Monica 1886 gesloopt 1977 Herenweg Utr. opname 1963 foto. André van Dijk. Kerkenverzamelaar..jpg|foto. André van Dijk. Kerkenverzamelaar.
 
Afbeelding:Utrecht vm RK Monica.jpg
 
Afbeelding:Utrecht vm RK Monica.jpg

Versie van 25 sep 2020 om 16:28


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Monica
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Utrecht
Gemeente: Utrecht
Plaats: Utrecht
Adres: Herenweg
Postcode:
Inventarisatienummer: 04424
Jaar ingebruikname: 1886
Architect: Margry, E.J.
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

R.K. parochiekerk St. Monica in de wijk Pijlsweerd, een volksbuurt ten noorden van de Utrechtse binnenstad.

Zeer belangrijke, rijk gedetailleerde kerk van architect E.J. Margry, met hoge toren (70 meter), de enige neogotische kerktoren in Utrecht. De kerk was één van de twee kerken die Margry in het aartsbisdom Utrecht ontwierp (de andere is de R.K. St. Johannes de Doper in Breukelen); alle overige kerken van zijn hand zijn gebouwd in het Bisdom Haarlem. Tevens één van de weinige kerken van E.J. Margry die geheel in neoromaanse stijl (= met ronde bogen) i.p.v. neogotische stijl (= met spitse bogen) was gebouwd (een ander voorbeeld hiervan is de nog bestaande R.K. Kerk H.H. Petrus en Paulus in Leidschendam, echter minder monumentaal dan de St. Monicakerk).

Buiten gebruik als R.K. kerk in 1972. Een sloopvergunning werd, na acties tegen sloop, weer ingetrokken. Er is ook nog enige tijd sprake geweest van de vestiging van een moskee in de kerk. Ook is vergeefse actie gevoerd voor behoud van (alleen) de beeldbepalende toren. Na jaren van leegstand en discussie over de toekomst is de kerk uiteindelijk gesloopt in het najaar van 1977.

Het Bätz-orgel uit deze kerk is begin jaren 1970 overgeplaatst naar de St. Nicolaaskerk aan het Boerhaaveplein, en later - na de sloop en nieuwbouw van de St. Nicolaaskerk - naar de R.K. St. Michaëlkerk in Schalkwijk.

Externe links

Afbeeldingen