Handelingen

Utrecht, Oudegracht 69 - Augustinus

Uit ReliwikiBezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Augustinus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Utrecht
Gemeente: Utrecht
Plaats: Utrecht
Adres: Oudegracht 69
Postcode: 3511AB
Inventarisatienummer: 00323
Jaar ingebruikname: 1840
Architect: Zocher, K.G.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 36499


Geschiedenis

Eenbeukige neoclassicistische kerk, gebouwd 1829-1840 naar ontwerp van K.G. Zocher. Opmerkelijk is de monumentale Dorische zuilenportiek met bekronend Dorisch fries en timpaan. Op het dak staat een vierkante toren met ionische pilasters, bekroond door een open koepel met Korintische zuilen. Tegen de eigenlijke voorgevel is een meanderrand aangebracht. De wanden worden inwendig geleed door pilasters en halfzuilen. De ruimte wordt gedekt door een tongewelf met rijk stucwerk. Aan de ingangszijde een dubbele galerij, daar tegenover een smalle nis voor het hoogaltaar. Het neobarokke hoogaltaar is vervaardigd door de Gentse augustijner broeder Martin Veneman. De zijaltaren dateren uit 1857 en de kansel uit 1860. Orgel met Hoofdwerk, Bovenwerk en vrij Pedaal, in 1843 gemaakt door H.D. Lindsen en in 1897 gewijzigd door M. Maarschalkerweerd. In 1973 gerestaureerd door Verschueren Orgelbouw. De vier luidklokken werden door de Fa. Petit & Fritsen in 1949 vervaardigd en zijn gewijd aan respectievelijk Augustinus (de grootste), Monica, Jozef en Maria (de kleinste).

  • 2016-2017 - opnieuw een algehele restauratie. Om veiligheidsredenen hierdoor tijdelijk gesloten.
  • 2019 - Kerk blijft open na de restauratie en wordt niet afgestoten.
  • 2021 - In april 2021 werd door het parochiebestuur bekend gemaakt, dat de restauratie van het kerkgebouw definitief wordt voltooid.

Monumentomschrijving Rijksdienst

SINT AUGUSTINUSKERK, 1829-1840 door K.G. Zocher gebouwde Rooms Katholieke kerk, neoclassicistisch, geweldige zuilen dragen fries en tympanon; klokketoren als bekroning. Orgel met Hoofdwerk, Bovenwerk en vrij Pedaal, in 1843 gemaakt door H.D. Lindsen en aan het eind van de 19e eeuw gewijzigd door M. Maarschalkerweerd. In 1973 gerestaureerd door Verschueren Orgelbouw.

In de media

Oktober 2016. De Sint Augustinuskerk aan de Oudegracht in Utrecht is per direct gesloten voor het publiek. Onlangs viel een stuk gips van het gewelf naar beneden. Ondanks dat de mis pas een half uur later begon, waren wel al twintig mensen aanwezig. Niemand raakte gewond. De Sint Augustinuskerk staat al een tijdje in de steigers en wordt zowel van buiten- als van binnen gerenoveerd. Toch hebben die werkzaamheden weinig van doen met het vallende puin, aldus pastoor Ton Huitink. „De kerk loopt tot aan de St. Jacobsstraat en de Rozenstraat. Daar wordt permanent gebouwd aan de Bijenkorf, de parkeergarage en de weg. De kerk is een oud gebouw, dat wellicht al die trillingen niet aankan.” De gemeente, de aannemer en een expert doen onderzoek. De missen worden voorlopig tot Kerstmis verplaatst naar de Sint-Catharinakathedraal aan de Lange Nieuwstraat.

  • Uit nieuws030.nl, 17 oktober 2016

Tijdens bouwwerkzaamheden is vorige maand een deel van een gipsen ornament in de Augustinuskerk naar beneden gekomen. Er is toen meteen besloten om de kerk te sluiten. Ook de Heilige Deur is daardoor niet meer toegankelijk. Uit onderzoek is gebleken dat het hele gewelf van de kerk moet worden gerestaureerd,

  • Uit AD, 23 december 2016

Vandalen richten ravage aan in Augustinuskerk

Vandalen hebben vannacht huisgehouden in de Sint Augustinuskerk aan de Oudegracht in Utrecht. Er zijn deuren opengebroken, bijbels verscheurd en een pas gerestaureerd processiekruis is vernield. Een parochiemedewerkster ontdekte de ravage vanochtend. ,,Er zat een trapleuning los, laden en kastdeuren waren opengetrokken en geforceerd en er lag een kapotgescheurde bijbel in een steegje naast de kerk, somt pastoor Ton Huitink op. Hij vermoedt dat de schade in de duizenden euro's loopt. Geluk bij een ongeluk is dat de kerk op dit moment gesloten is voor bezoekers, omdat het gewelf van het kerkgebouw gerestaureerd wordt. In november kwam opeens een deel van het plafond naar beneden gevallen, waardoor reparatie noodzakelijk was. Daarom zijn ook de meest waardevolle spullen uit de kerk weggehaald. ,,Ze zijn echt overal geweest, constateert een nuchtere Huitink. Hij heeft er geen idee van met welk doel de kerk zo beschadigd is. ,,Daar kunnen we echt alleen maar naar gissen. Als het ze om het geld te doen was, hoeven ze niet terug te komen, want dat is er eenvoudigweg niet. De politie is langs geweest om een aangifte op te nemen.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur