Handelingen

Utrecht, Oudegracht 69 - Augustinus

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (Overleg | bijdragen) op 18 okt 2016 om 16:04 (In de media)Algemene gegevens
Naam kerk: Augustinus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Utrecht
Gemeente: Utrecht
Plaats: Utrecht
Adres: Oudegracht 69
Postcode: 3511AB
Inventarisatienummer: 00323
Jaar ingebruikname: 1840
Architect: Zocher, K.G.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 36499


Geschiedenis

Eenbeukige neoclassicistische kerk, gebouwd 1829-1840 naar ontwerp van K.G. Zocher. Opmerkelijk is de monumentale Dorische zuilenportiek met bekronend Dorisch fries en timpaan. Op het dak staat een vierkante toren met ionische pilasters, bekroond door een open koepel met Korintische zuilen. Tegen de eigenlijke voorgevel is een meanderrand aangebracht. De wanden worden inwendig geleed door pilasters en halfzuilen. De ruimte wordt gedekt door een tongewelf met rijk stucwerk. Aan de ingangszijde een dubbele galerij, daar tegenover een smalle nis voor het hoogaltaar. Het neobarokke hoogaltaar is vervaardigd door de Gentse augustijner broeder Martin Veneman. De zijaltaren dateren uit 1857 en de kansel uit 1860. Orgel met Hoofdwerk, Bovenwerk en vrij Pedaal, in 1843 gemaakt door H.D. Lindsen en in 1897 gewijzigd door M. Maarschalkerweerd. In 1973 gerestaureerd door Verschueren Orgelbouw. De vier luidklokken werden door de Fa. Petit & Fritsen in 1949 vervaardigd en werden gewijd aan respectievelijk Augustinus (de grootste), Monica, Jozef en Maria (de kleinste).

Monumentomschrijving Rijksdienst

SINT AUGUSTINUSKERK, 1829-'40 door K.G. Zocher gebouwde Rooms Katholieke kerk, neoclassicistisch, geweldige zuilen dragen fries en tympanon; klokketoren als bekroning. Orgel met Hoofdwerk, Bovenwerk en vrij Pedaal, in 1843 gemaakt door H.D. Lindsen en aan het eind van de 19e eeuw gewijzigd door M. Maarschalkerweerd. In 1973 gerestaureerd door Verschueren Orgelbouw.

In de media

De Sint Augustinuskerk aan de Oudegracht in Utrecht is per direct gesloten voor het publiek. Onlangs viel een stuk gips van het gewelf naar beneden. Ondanks dat de mis pas een half uur later begon, waren wel al twintig mensen aanwezig. Niemand raakte gewond. De Sint Augustinuskerk staat al een tijdje in de steigers en wordt zowel van buiten- als van binnen gerenoveerd. Toch hebben die werkzaamheden weinig van doen met het vallende puin, aldus pastoor Ton Huitink. „De kerk loopt tot aan de St. Jacobsstraat en de Rozenstraat. Daar wordt permanent gebouwd aan de Bijenkorf, de parkeergarage en de weg. De kerk is een oud gebouw, dat wellicht al die trillingen niet aankan.” De gemeente, de aannemer en een expert doen onderzoek. De missen worden voorlopig tot Kerstmis verplaatst naar de Sint-Catharinakathedraal aan de Lange Nieuwstraat.

  • Uit nieuws030.nl, 17 oktober 2016

Tijdens bouwwerkzaamheden is vorige maand een deel van een gipsen ornament in de Augustinuskerk naar beneden gekomen. Er is toen meteen besloten om de kerk te sluiten. Ook de Heilige Deur is daardoor niet meer toegankelijk. Uit onderzoek is gebleken dat het hele gewelf van de kerk moet worden gerestaureerd,

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur