Handelingen

Utrecht, Wijnesteinlaan 2 - Marcuskerk

Uit Reliwiki

Versie door JvN (Overleg | bijdragen) op 10 mei 2021 om 15:48
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Marcuskerk
Genootschap: Motion Church
Provincie: Utrecht
Gemeente: Utrecht
Plaats: Utrecht
Adres: Wijnesteinlaan 2
Postcode: 3525AL
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1957
Architect: Baron van Asbeck, J.B.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Gebouwd als Ned. Hervormde Kerk. Uiterst belangrijke wederopbouwkerk.

In 1982 Samen op Weg met de Gereformeerde Immanuëlkerkgemeente, die haar dichtbij gesitueerde kerkgebouw verkocht aan Johan Maasbach Wereldzending.

Later Protestantse kerk.

N.B. Lijkt heel veel op de enkele jaren later gebouwde, ook Ned.. Hervormde, Adventskerk te Eindhoven, ontworpen door dezelfde architect..

  • 2017 Buitengebruikstelling door de PKN Utrecht in januari 2018.
  • 2018 Kerk is verkocht aan de Motion Church, een Evangelische Gemeente.

Gebouwomschrijving SKKN

Nadat men vanaf circa 1948 in een houten noodkerk was gehuisvest, werd de hervormde Marcuskerk rond 1953 geconcipieerd als wijkkerk voor Hoograven, de eerste grote Utrechtse stadsuitbreiding van na de oorlog. Architect was J.B. baron Van Asbeck, Driebergen. Ten tijde van haar bouw was de kerk met haar bijbehorende zalencomplex 'het grootste dat na de oorlog voor de Nederlandse Hervormde kerk hier te lande werd gebouwd'. Men bracht hier, in de oostvleugel, onder meer 'een ruim catechisatie-lokaal' onder, 'de predikantskamer, een kamer voor de administratie, de drie vertrekken voor wijkzuster en Oranje-Groene Kruis. De zuidelijke vleugel bestaat uit een grote zaal voor circa 300 personen, met een toneel, dat op zichzelf als kleine vergaderzaal gebruikt kan worden, en daar onder twee kleedkamers, die tevens voor het padvinderswerk gebruikt kunnen worden. In de ontmoetingshal is, tegenover deze zaal, een moderne keuken gebouwd. De westelijke vleugel tenslotte heeft naast deze keuken-kantine, die ook naar de andere kant kan worden geopend, een prachtig zaaltje voor 120 mensen, een leeszaal en drie zalen voor verschillend jeugdwerk. In 1956 werd de bouw gegund aan aannemingsbedrijf Van de Wal en Steeds N.V., Utrecht. De eerste steen werd gelegd op 24 mei 1957. De Marcuskerk werd op 24 april 1958 in gebruik genomen. De naamgeving van de Marcuskerk paste in het streven van de Hervormde gemeente in Utrecht om haar nieuwbouwkerken de namen der evangelisten mee te geven. Een mozaïek door Jan Meine Janse was in 1958 in ontwerp gereed en zou 'tegen de verbindingswand rechts naast de hoofd-ingang' geplaatst worden, twaalf meter lang en 'fel-kleurig'. Dit is blijkbaar nooit gerealiseerd. Over de luiklok in de dakruiter zijn geen nadere gegevens bekend - een klokkentoren is er, hoewel gepland, nooit gekomen. In 1983 is men een fusie aangegaan met de nabijgelegen Immanuëlkerk (GKN). De oorspronkelijke rieten stoelen zijn merendeels vervangen door andere, die wellicht in kleurstelling niet erg gelukkig zijn.

Orgel

Het orgel is in 1961 gebouwd door de firma Gebr. Van Vulpen (Utrecht) voor de Geref. Immanuëlkerk te Utrecht. In 1983 plaatst Van Vulpen het over naar de Marcuskerk. In 1990 reinigen zij het orgel en voeren herstelwerkzaamheden uit. Orgel is in 2020 verkocht aan de Vredeskerk in Veenendaal.

In de media

Marcuskerk in Hoograven staat te koop; 02 januari 2018 14:51; bron: utrecht.nieuws.nl

Op zondagmorgen 7 januari vindt de laatste kerkdienst plaats in de Marcuskerk in Hoograven. Het gebouw staat in de verkoop. Dat meldt de wijkkrant Aanzet. De gelovigen van de Marcuskerk hebben onderdak gevonden in de Nicolaikerk. Er was verdriet en teleurstelling, maar uiteindelijk ook veel begrip, aldus dominee Hans Koops, predikant van de Marcuskerk. Financieel kon het niet langer zo. De ruim honderd trouwe kerkgangers van de Marcuskerk kunnen het financieel niet meer opbrengen om het grote gebouw met predikant in stand te houden. Er heeft zich nog geen koper gemeld voor het kerkgebouw. Om de veelal wat oudere gemeenteleden tegemoet te komen zal in de eerste maanden een bus rijden van de Marcuskerk naar de Nicoliakerk.

Entourage

In 1958 schreef men over de directe omgeving: 'Rondom deze gebouwen ligt een ruim plantsoen, terwijl de meeste lokalen daar met een eigen terras op uitkomen. Door de bouw in waaiervorm is het dan ook mogelijk, zelfs deze terrassen tegelijkertijd te gebruiken, zonder dat de éne groep de andere behoeft te hinderen.' De huidige situatie is nog steeds een reflectie van deze opzet. De karakteristieke 'harmonica'gevel van de kerk kijkt uit op plantsoen met een grote rechthoekige vijver die aan de overzijde aan de drukke 't Goylaan grenst. Aan een zijde van de kerk ligt de vaart. Rondom is grasveld, er staan enkele solitairen in het gras, en de bovenvermelde 'terrassen' blijken voornamelijk stoeptegelranden die echter nog intact zijn. Van een zijkant kijkt men uit op de Immanuëlkerk. Aan de ingangszijde is een bestraat vlak en een plantsoen, en hierop de karakteristieke vlaggenmast. De westvleugel is deels verhuurd aan de Stichting Psycho-Sociale Opleidingen.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur