Handelingen

Vaals, Kolmondstraat 1 - Sint Jozefkerk (1958 - 2004)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Jozef
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Limburg
Gemeente: Vaals
Plaats: Vaals
Adres: Kolmondstraat 1
Postcode: 6291HK
Inventarisatienummer: 13615
Jaar ingebruikname: 1958
Architect: Huysmans, J.
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

Dit was een uiterst belangrijke, unieke wederopbouwkerk kerk met dakruiter; hoofdwerk van architect Huysmans.

De rooms-katholieke Sint Jozefkerk is gebouwd in 1955-1958 naar een ontwerp van J.H.A. Huysmans (1913-1974), in de toenmalige westelijke uitbreiding van Vaals. Kort na de Tweede Wereldoorlog was de oprichting van een tweede parochie binnen Vaals noodzakelijk.

Het ontwerp van de kerk was opzienbarend. Het gebouw was opgezet als een driebeukige hallenkerk, bestaande uit een betonskelet, opgevuld met natuursteen. De driebeukige opzet werd uit- en inwendig benadrukt door een golvend betonschaaldak dat door de architect, naar verluidt, werd geïnspireerd door het golvende landschap van de omgeving. Achter het altaar verrees een verhoogde koorpartij, uitwendig bekroond door een klokkenstoel met kruis. Hoewel de driebeukige opzet traditioneel was te noemen, was de liturgische inrichting van de kerk vooruitstrevend voor de tijd: het priesterkoor stond centraal in de middelste beuk, met daar omheen een concentrisch opgezet bankenplan.

De grotendeels niet-figuratieve beglazing van de kerk is gemaakt door Charles Eyck (1897-1983). Het grote glas-in-betonvenster achter het priesterkoor gold als zijn grootste abstracte glaskunstwerk. Daarboven bevonden zich vier kleine rozetten, gevuld met glas-in-lood, die de vier evangelisten voorstelden. De kerk gold als een hoogtepunt van de rooms-katholieke kerkbouw uit de wederopbouwperiode (1945-1970), waarbij de architect geëxperimenteerd heeft met modernistische vormen en constructiemethoden. De kerk werd wegens teruglopend kerkbezoek buiten gebruik gesteld in 2000. In juli 2004 is de kerk gesloopt. Besloten werd het meubilair cadeau te doen aan kardinaal Janis Pujats, die in Riga (Letland) een grotere kerk bouwde. Dit alles is overgebracht met uitzondering van het Sacramentsaltaar. Dat zat zo stevig in de muur dat het zonder beschadigingen niet los kwam. De glas-in-betonramen van Charles Eyck zijn deels gered. Op de plaats van de gesloopte kerk is een school gebouwd. Diverse kerkramen hebben een plek in die school gekregen.

Externe links

Afbeeldingen