Handelingen

Valkenburg (Z.H.) , Castellumplein 1 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki

Versie door JvN (overleg | bijdragen) op 30 sep 2022 om 19:12
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Ned. Hervormde Kerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Valkenburg (Zh)
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Katwijk
Plaats: Valkenburg
Adres: Castellumplein 1
Postcode: 2235CN
Inventarisatienummer: 03527
Jaar ingebruikname: 1950
Architect: Verloop, G.M.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Wederopbouwkerk. Alsnog een nieuwe toren in 1998. Ook in gebruik als expositieruimte.

in de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 1 juni 2012

De Hervormde kerk aan het Castellum­plein in Valkenburg aan den Rijn komt op de lijst van gemeentelijke monumenten van Katwijk. Dat meldde het Leidsch Dagblad donderdag. De kerkelijke gemeente tekende bezwaar aan tegen deze beslissing bij de bezwaarschriftencommissie van de gemeente Katwijk. De commissie heeft de zaak echter niet in behandeling genomen, omdat de termijn om bezwaar aan te tekenen verstreken was, aldus het dagblad. De Hervormde gemeente komt ’s zondags tweemaal samen in het bedehuis.

  • Uit RTVkatwijk, 23 januari 2017

Het kerkorgel van de Hervormde Kerk van Valkenburg heeft zijn beste tijd gehad. Het is nu echt tijd voor een nieuw exemplaar.

Het huidige orgel, we noemen dat nu ‘het oude orgel’, piept en kraakt aan alle kanten. Voor de mensen die de kerk bezoeken moet dit wel eens opgevallen zijn. Er blijft nog wel eens een toontje hangen. Gelukkig zijn de organisten hier inmiddels aan gewend, zij kunnen dit goed verbloemen. Eigenlijk is het ook best vals, maar als wij maar mooi genoeg zingen, valt dat misschien nog wel mee. Toch is het nu echt tijd voor een nieuw exemplaar. Dit gaat nu ook echt gebeuren. Hiervoor heeft de orgelcommissie van de Hervormde Kerk groot onderzoek gedaan. Want een nieuw orgel kopen, dat doe je niet zomaar. Er is dan ook eerst gekeken of het oude orgel gerestaureerd zou kunnen worden. Dat bleek een te grote kostenpost te gaan worden. Bovendien is de verwachting dat dit maar een tijdelijke oplossing zal bieden. Na veel informatie opzoeken, advies inwinnen, vergelijken van offertes en het houden van een gemeenteavond is er een knoop doorgehakt. Er is unaniem besloten dat een nieuw orgel de beste oplossing is. Het nieuwe orgel wordt dit jaar gebouwd. De firma A. Nijsse & Zoon gaat dit doen. Zij beginnen in januari met de bouw op de werkplaats. Na de startdienst in september wordt ons oude orgel afgebroken. Uiteraard komt er een noodoplossing want á capella is weer het andere uiterste. Vervolgens wordt het hele orgel op locatie opgebouwd. Met het Kerstfeest van 2017 hopen wij dan ons nieuwe orgel in gebruik te kunnen gaan nemen. Het nieuwe orgel wordt beter, mooier en groter! Het orgel zal niet harder zijn, maar wel meer klanken hebben. Het formaat en uitstraling passen beter bij de grootte en inrichting van de kerk. Met het nieuwe orgel kunnen de organisten meer variatie in tonen en klanken laten horen. Ook andere liederen zoals opwekkingsliederen worden gemakkelijker om te spelen en daarbij te zingen.

Afbeeldingen